車仔麵,源於木頭車仔檔小販賣麵,已經變成港式美食必然之選時至今日不為飽肚,就當然係追求好味+特色阿荔車仔麵位於荃灣,總會好奇問下「點解叫阿荔」,原來係歷史,以前……留返俾大家幫襯時慢慢睇舖面簡約舒服,一個個木牌寫住啲餸既款式,餐牌相當吸晴,以圖為主QR code手機落單,感覺良好餸既選擇多到一個點,推介既都食唔晒南乳豬手x秘制牛腩x粒粒墨魚丸x滷水豬大腸既 重慶麻辣粗麵好_多餸份量亦好多,賣相擺得好靚,上枱飄住麻辣香,口水已流第一啖…勞蘇食推介 —— 秘制牛腩,OMG,腍滑到一個點,肉質100分,香濃又好味,好有傳統味道既感覺,食多幾舊都仲係肥瘦適中好惹味試埋招牌南乳豬手,超腍超入味,滑捋捋又香南乳味,真係招牌級唔漏得既係粒粒墨魚丸,以為普通野,一咬,非常彈牙,都幾鮮墨魚味終於食麵,以為車仔麵湯就hea?一啖就知,麻香、香料做到足,有麻辣小鍋米線既風味粗麵較厚身,配重口味湯係幾好既,成個湯食到尾都好有麻辣味,唔驚一般車仔麵咁得返清湯滷水豬大腸,滷水香濃,大腸相當肥美,好滿足既感覺,幾樣濃味野擺埋同一碗都無互相蓋過左個味就知真材實料炸蝦棗x炸腐皮豬肉卷x手包鮮蝦雲吞x清甜蘿蔔既 馬來喇沙
車仔麵,源於木頭車仔檔小販賣麵,已經變成港式美食必然之選
時至今日不為飽肚,就當然係追求好味+特色
餸既選擇多到一個點,推介既都食唔晒

南乳豬手x秘制牛腩x粒粒墨魚丸x滷水豬大腸既 重慶麻辣粗麵
好_多餸份量亦好多,賣相擺得好靚,上枱飄住麻辣香,口水已流
試埋招牌南乳豬手,超腍超入味,滑捋捋又香南乳味,真係招牌級

南乳豬手x秘制牛腩x粒粒墨魚丸x滷水豬大腸x重慶麻辣粗麵

秘制牛腩

南乳豬手

重慶麻辣湯(小辣)粗麵

滷水豬大腸

炸蝦棗x炸腐皮豬肉卷x手包鮮蝦雲吞x清甜蘿蔔既 馬來喇沙油麵,特色湯底就係吸引,賣相都無得輸啦
直接有椰漿係上面,又香又確保真材實料非味精
今次試麵同湯先,湯好味得黎幾有層次,有風味既喇沙,油麵滑滑,配喇沙湯都好夾,一食上癮
另一勞蘇食推介 —— 炸蝦棗,蝦肉鮮甜,外皮酥香,爽脆可口,蝦味仲好濃,必食
炸腐皮豬肉卷同蘿蔔都好味既,豬肉卷浸湯食正,蘿蔔就相當甜,而最後既手包鮮蝦雲吞,細細粒可以一口食,有一粒蝦仁,加埋肉香都好正

炸蝦棗x炸腐皮豬肉卷x手包鮮蝦雲吞x清甜蘿蔔x馬來喇沙油麵

馬來喇沙湯油麵

炸蝦棗

手包鮮蝦雲吞

見我咁多推介,好食就當然啦,豬手、牛腩更加係40年傳統味道更加矜貴就當然啦
但對我黎講仲好加分既係佢落單時有得揀麵要「淋啲啲」或者「硬啲啲」,配料有得「多多芫茜」仲有得無限加,可見老闆既細心同用心
天使在細節

#仲有白桃烏龍飲添太多推介好難寫晒