2018-11-01 1623 views
西環以前係潮洲聚居既地方,當然有好多正既打冷店,德利都係其中一間我聽過好多次但未食過既星期日晚8點黎,好彩地有最後一張搭枱位,店內環境就一般打冷、牌檔咁啦,有個open kitchen見到啲滷味同魚既餐牌應有盡有,打開冷既都知係個啲啦,潮洲野齊全另外特別唔同既就係多小炒,而好似都幾唔錯(睇隔離枱),算真係幾多選擇下第一次黎梗係試佢既潮野先啦,叫左大眼雞、滷味三拼、蠔餅大眼雞先上,相對細條,不過人地都係按重量計錢所以唔會蝕既,魚質正常但無咩驚喜,肉質有些少唔夠硬身,不過不失之後到好期待既滷味,打冷就梗食過好多滷味,但潮式滷味幾乎每一間味道都有唔同,可以幾唔同下添今次叫左鵝腸、生腸拼墨魚,佢個滷水汁唔算濃,無咩滷水或者香料既味,反而好似沙嗲,亦有炒下佢,少少似台南既滷味因爲唔夠滷水味,個人覺得生腸同鵝腸變得唔太好味,有啲就咁淥既感覺,必須點多啲潮洲辣椒油同醋個墨魚反而幾好味,口感似花枝、魷魚多啲,幾好味下驚喜來了正當你覺得個滷味只係過得去,唔夠味時,不停食佢個醋,就發現其實佢個白醋好出眾愈食愈好味,醋夠酸,有蒜同辣椒味,調和得好好將成碟滷味層次提升返唔少中途啤一啤,啤酒選擇都好多,諗住貪平

餐牌應有盡有,打開冷既都知係個啲啦,潮洲野齊全
第一次黎梗係試佢既潮野先啦,叫左大眼雞、滷味三拼、蠔餅

大眼雞

個墨魚反而幾好味,口感似花枝、魷魚多啲,幾好味下

滷水三拼  鵝腸x生腸x墨魚

驚喜來了
愈食愈好味,醋夠酸,有蒜同辣椒味,調和得好好
將成碟滷味層次提升返唔少

白醋

中途啤一啤,啤酒選擇都好多,諗住貪平哈爾濱,黎到極凍,成枝keep住白色
細位要讚下既

哈爾濱啤

最後既蠔仔烙,夠鑊氣,香口,重蛋味,蠔仔非常新鮮
佢係煎唔係炸個隻,蠔味更濃更突出,相當好味,份量亦好足

蠔仔烙

綜合黎講唔係佢錯,係我期望太高
調整期望既話,都係相當好既潮洲菜館
我食唔到新鮮既魚可能你食到呢

#又一間好有味道既打冷