2020-01-03
某個週末,同朋友去石澳影相📸️兩個港女梗係要揀一間有情調d嘅餐廳裝修黎講 冇乜特別得黎好特別🤣唔係典型西餐廳嘅精緻裝潢,簡簡單單,有d街坊鄰里feel又有得鄉村小餐廳風格(可惜我冇影餐廳相嘅習慣)總之係舒服不過唔係for打卡🧐👆🏽最得我心就係有可愛/特別餐具嘅餐廳❤️豬仔shareplate好可愛,朋友隻公雞shareplate都幾得意👆🏽前菜拼盤👍🏽鴨胸有d出水,可能唔係太新鮮🤨salami、煙三文魚同埋cheese都正正常常,香口好味😋最突出係左上角嘅小麵包!一睇以為上面d料係吞拿魚,咬落去就發現係蟹肉🦀️而且蟹肉好多!唔係薄薄一層,係堆起一座小山咁❕👆🏽三文魚千層面👍🏽一攞上黎覺得好細兜,中間嘅千層面只有一隻手咁大左右,不過食落都夠嘅(因為今次只係兩個細食嘅港女黎食)🤣入面有好厚嘅三文魚,都幾香而且我好欣賞佢每一樣食物都有沙律菜,好健康!👆🏽必食嘅Pavlova❤️❤️❤️蛋白霜蛋糕,蛋糕本身偏甜,所以一定要同上面d cream同埋水果一齊食🍓口感好特別,用叉拮開佢嘅時候容易散,以為係好脆,食落口就發現好軟好似雲一樣,個底就小小脆,而且會有d痴牙🤣我地仲每人嗌咗一杯sangria,飲品有d失
兩個港女梗係要揀一間有情調d嘅餐廳
我地仲每人嗌咗一杯sangria,飲品有d失望🙍🏽基本上冇甜味,但係我認識嘅sangria應該係甜甜的
整體黎講,食物質素好,但係價錢都幾貴,前菜around 120,千層面around 200,蛋糕再加幾十蚊,我地每人嗌咗一杯sangria,埋單都每人300以上了😿😿😿
偶爾放縱一次可以,但係食多兩次荷包都頂唔緊