2021-07-04 1750 views
我们三个人点了两份三明治和一份汉堡薯条。甜点点了一份草莓蛋糕三明治的量很少,草莓蛋糕有股很腥的味道,同伴说是蛋清打发的时候没有加柠檬总之食物味道都很差,价格还不便宜,不推荐中间老板过来问我们味道怎样,我们说蛋糕的味道不好,她的态度还冷漠,说我们不懂她们家的甜品无语子除开食物不好吃,她们家环境倒是还不错,大家可以来这边喝点饮料,点餐就不必了石澳这边风景很好,在他们家吃了一顿好心情都没有了真的太失望了
总之食物味道都很差,价格还不便宜,不推荐

无语子

石澳这边风景很好,在他们家吃了一顿好心情都没有了
真的太失望了
2021-03-07 2065 views
星期六入左石澳玩,去影下相發現石澳真係好好影沿途經過有間餐廳,勁香噴噴,特別係陣牛扒味,勁吸引勁吸引!影到咁上下,好餓好餓就去返頭先經過嗰間香噴噴餐廳食晚飯因為之前嗰陣牛扒味,就叫咗好多牛菜🧩Giant cheese beef burger $118餐到時都真係嚇親,因為真係好giant仲好細心幫你切開四份,因為知道我哋share食🧩雲吞 $168呢個比較普通 味道較淡 唔係好值🧩薄切牛扒配紅酒汁 $198呢個真係好正 份量又唔細 個醬汁真係好正食到舔舔脷 不枉我哋一開始因為陣牛扒香味而過嚟食呢間總括而言,沒伏,有水準
星期六入左石澳玩,去影下相
發現石澳真係好好影
沿途經過有間餐廳,勁香噴噴,特別係陣牛扒味,勁吸引勁吸引!
影到咁上下,好餓好餓
就去返頭先經過嗰間香噴噴餐廳食晚飯

因為之前嗰陣牛扒味,就叫咗好多牛菜

餐到時都真係嚇親,因為真係好giant
仲好細心幫你切開四份,因為知道我哋share食
🧩雲吞 $168
呢個比較普通 味道較淡 唔係好值
🧩薄切牛扒配紅酒汁 $198
呢個真係好正 份量又唔細 個醬汁真係好正
食到舔舔脷 不枉我哋一開始因為陣牛扒香味而過嚟食呢間
總括而言,沒伏,有水準

2020-11-10 1513 views
食物唔錯,面包籃值得推介,可惜沒有 set lunch , 只有單點,如果餐湯、主菜、甜品、咖啡逐樣叫就太貴了。而水也不是免費供應,要 $28 /枝。老闆娘態度不算 friendly, 但 service charge 收成 12%, 所以貼士實在比唔落手了!

而水也不是免費供應,要 $28 /枝。

2020-10-18 1420 views
難得假期放假,所以去親親大自然😍同朋友去左石澳玩,影下相食下野享受下😋之後就搵到一間好特別又歷史悠久嘅餐廳「Shining Stone 」決定入去試下👍🏻👍🏻👍🏻不過價錢係有啲貴,但難得入去就試下!我叫左:牛脊肉配黑松露🐂二百幾蚊Portion好大!可以同朋友Share食,薯蓉好冧好入味,Very Very delicious 🤪磨菇🍄又正牛脊肉叫左五成熟,牛肉好新鮮,肉味非常濃烈,肉質厚,有口感,配埋碟上的醬汁,好味😋😋朋友叫左:seafood spaghetti 🍝🤪好多海鮮,有青口、魷魚、蝦🦐、魚🐟等等意粉有咬口,味道適中,幾好味,可以一試。Drinks: 🍷 鮮製青檸檸檬🍋薄荷特飲 🍸 入面原來係沙冰,炎熱天氣下飲啖都透心涼,酸酸甜甜,好鍾意青檸味😋唔記得朋友叫左咩酒+可樂 To conclude , You can give it a try😋
難得假期放假,所以去親親大自然😍
同朋友去左石澳玩,影下相食下野享受下😋
之後就搵到一間好特別又歷史悠久嘅餐廳
「Shining Stone 」決定入去試下👍🏻👍🏻👍🏻
不過價錢係有啲貴,但難得入去就試下!
我叫左:牛脊肉配黑松露🐂二百幾蚊
朋友叫左:seafood spaghetti 🍝🤪
好多海鮮,有青口、魷魚、蝦🦐、魚🐟等等
意粉有咬口,味道適中,幾好味,可以一試。
Drinks: 🍷 鮮製青檸檸檬🍋薄荷特飲 🍸
唔記得朋友叫左咩酒+可樂
2020-01-03 2451 views
某個週末,同朋友去石澳影相📸️兩個港女梗係要揀一間有情調d嘅餐廳裝修黎講 冇乜特別得黎好特別🤣唔係典型西餐廳嘅精緻裝潢,簡簡單單,有d街坊鄰里feel又有得鄉村小餐廳風格(可惜我冇影餐廳相嘅習慣)總之係舒服不過唔係for打卡🧐👆🏽最得我心就係有可愛/特別餐具嘅餐廳❤️豬仔shareplate好可愛,朋友隻公雞shareplate都幾得意👆🏽前菜拼盤👍🏽鴨胸有d出水,可能唔係太新鮮🤨salami、煙三文魚同埋cheese都正正常常,香口好味😋最突出係左上角嘅小麵包!一睇以為上面d料係吞拿魚,咬落去就發現係蟹肉🦀️而且蟹肉好多!唔係薄薄一層,係堆起一座小山咁❕👆🏽三文魚千層面👍🏽一攞上黎覺得好細兜,中間嘅千層面只有一隻手咁大左右,不過食落都夠嘅(因為今次只係兩個細食嘅港女黎食)🤣入面有好厚嘅三文魚,都幾香而且我好欣賞佢每一樣食物都有沙律菜,好健康!👆🏽必食嘅Pavlova❤️❤️❤️蛋白霜蛋糕,蛋糕本身偏甜,所以一定要同上面d cream同埋水果一齊食🍓口感好特別,用叉拮開佢嘅時候容易散,以為係好脆,食落口就發現好軟好似雲一樣,個底就小小脆,而且會有d痴牙🤣我地仲每人嗌咗一杯sangria,飲品有d失
某個週末,同朋友去石澳影相📸️
兩個港女梗係要揀一間有情調d嘅餐廳

而且我好欣賞佢每一樣食物都有沙律菜,好健康!

我地仲每人嗌咗一杯sangria,飲品有d失望🙍🏽基本上冇甜味,但係我認識嘅sangria應該係甜甜的

整體黎講,食物質素好,但係價錢都幾貴,前菜around 120,千層面around 200,蛋糕再加幾十蚊,我地每人嗌咗一杯sangria,埋單都每人300以上了😿😿😿
偶爾放縱一次可以,但係食多兩次荷包都頂唔緊
  • Pavlova
秋風將至,又係時候到適合既天氣去離島行1行,順便享受係假日既休閒同寧靜今次選擇左去「石澳」,因為佢既歐陸式小屋實在太多,而且又有藍色小橋,係到影相同HEA一日都覺得遠D都值得呀。行到攰就緊係去食野啦今次挑選左貴少少但有靚靚餐碟既法式小餐廳「SHINING STONE」。//首先,我地兩個女仔都係覺得要錫自己多D,唔介意挑戰貴少少既美食,羊排 ($130-$150) 。其實肉類排食黎講,7成熟已經係太熟的了,所以最好就係叫5成熟。今次我地都係叫5成熟,SHINING STONE做得好既地方係,羊排可以切開見到肉排入面既粉紅色,但出面又煎到又香又有深啡色,從顏色黎睇,的確係唔錯既排類製作。當然,因為我地兩個都係羊肉愛好者 (而認真甘講,出面都唔係特別多餐廳有羊肉選擇) 所以我地都食得好開心。 同埋佢係唔太有「蘇」味,所以都OK架。//唔食羊既朋友,又想假日對自己好少少,不仿試下佢地既法式蕃茄汁青口啦 ($100-$120)。因為我自己係海鮮愛好者 (同埋其實出得黎食野,叫海鮮都係好抵架,因為好多屋企都好少煮) 今次佢既蒜蓉落足重料呀,而且青口既份量非常多,擺碟仲要花形,一見到而且好想食。(

($130-$150) 。其實肉類排食黎講,7成熟已經係太熟的了,所以最好就係叫5成熟。今次我地都係叫5成熟,SHINING STONE做得好既地方係,羊排可以切開見到肉排入面既粉紅色,但出面又煎到又香又有深啡色,從顏色黎睇,的確係唔錯既排類製作。當然,因為我地兩個都係羊肉愛好者 (而認真甘講,出面都唔係特別多餐廳有羊肉選擇) 所以我地都食得好開心。 同埋佢係唔太有「蘇」味,所以都OK架。//唔食羊既朋友,又想假日對自己好少少,不仿試下佢地既法式蕃茄汁青口啦 ($100-$120)。因為我自己係海鮮愛好者 (同埋其實出得黎食野,叫海鮮都係好抵架,因為好多屋企都好少煮) 今次佢既蒜蓉落足重料呀,而且青口既份量非常多,擺碟仲要花形,一見到而且好想食。(仲要一提既係佢地既碟都好靚,有西式風味,令人好開心又想係甘影相架)
青口加上蕃茄汁唔會太乾,而且隻隻都好大隻,所以都係抵食之選!
2019-09-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 羊排
2019-05-21 1318 views
石澳乃是我和老婆第一次拍拖的地方, 為紀念6年前這事兒, 決定重遊故地, 看一看海, 行一行沙灘. 於是我在尋找一間比較有氣氛的西餐廳, 發覺石澳的西餐廳其實不多, 幸好找到這一間名為Shining Stone 的西餐廳.餐廳位於石澳小山上, 如果你知道大頭州在那裡, 對! 它就在必經之路的小村莊裡.  你會發覺它的中文名稱有點像澳門食水蟹粥的那間, 然而它卻是一間家庭式的西餐廳.電話Book 了夜晚8時, 大約7時半就到了餐廳門口, 看到門口有漂亮的花朵和精緻的裝飾不禁就拍起照上來了. 進入餐廳後才發覺我們是店內唯一的食客遠處一張長桌正在一邊吃中式海鮮餐一邊看電視東張西望的一家人原來是店主一家, 一位貌似老闆娘的走過來來問我們想吃什麼, 隨即她亦推介她們的菜式, 說她們的三文魚很新鮮, 和她們自加製的闊條麵一起煮, 一定十分不錯, 於是就照她的. 再加上一個蘑菇湯, 一個沙律, 一碟牛柳, 就完成了下單了.先來的是蘑菇湯, 和平常的西餐廳差不多且湯不夠熱, 不過都有很濃厚的蘑菇香味, 而且老闆娘說因為我們是電話訂座, 所以多送我們一點. 再來就是蟹肉牛油果帶子沙律, 本以為是平平無奇

餐廳位於石澳小山上, 如果你知道大頭州在那裡, 對! 它就在必經之路的小村莊裡.  你會發覺它的中文名稱[昌盛飯店]有點像澳門食水蟹粥的那間, 然而它卻是一間家庭式的西餐廳.

House Wine

蘑姑湯

再來就是蟹肉牛油果帶子沙律, 本以為是平平無奇的沙律, 卻十分有驚喜, 它這個拆蟹肉加上牛油果和帶子混成的醬料十分清新美味, 蟹肉和另兩種配料十分夾, 再配以其他沙律菜吃令人吃完一口又想吃一口, 感覺又健康又不膩.
蟹肉牛油果帶子沙律

吃完沙律就是到三文魚, 三文魚很新鮮, 魚不肥, 不太油, 闊條麵則比較林, 易入口, 配合一起別很有層次, 不過配菜的沙律菜和之前沙律大同小異.
三文魚闊條麵

接著就是黑松露蘑姑汁牛柳, 很多的蘑姑和汁, 有點港式味道的醬汁, 牛柳叫了Medium, 但我覺得都接近7成了, 然而進口也算嫩嫩的, 有一些牛味, 薯蓉也像山一般高很足夠
黑松露蘑姑汁牛柳

整體而言, 這間餐廳十分舒適寧靜, 很合聊天談情, 食物算中上很不錯.
2019-05-18
$400 (Dinner)
Celebration
黑松露蘑姑汁牛柳
  • 三文魚
  • 闊條麵
2018-09-08 1509 views
今日去了石澳海灘 …… 上一次嚟都1x年前!嘩!沙灘的沙灘傘、沙灘椅整齊排列,甚有外國小島影子。難得嚟到早、午餐當然都在石澳揾食。石澳餐廳不太多,如果要找間門面不錯的餐廳就更加翏翏可數。在 Openrice 上就找到一間評語不錯的【Shining Stone】。從沙灘走過來,三十多度高温下,滿頭大汗,都沒有心情去欣賞沿途所見的獨特小屋,其實很有一點歐洲小鎮風情。終於來到【Shining Stone】。石澳獨特的小屋有份外國小島風情。老闆娘話此餐廳是石澳唯一一家冷氣長開的餐廳。大熱天時,有冷氣的餐廳是必然的,很難仿效外國人在猛烈太陽底下坐於室外用餐。室內佈置沒有刻意的修飾,非常隨意把不同傢俱放在一起,格格不入。比較特別用上漁民的竹帽掛在天花上。用上舊式碗碟,不知道是隨意還是有心 …… 鬼佬啤酒踫上「萬壽無彊」非常特出。餐牌的選擇比預期多。【牛肉芝士漢堡配薯條 $118】餐廳細心的把漢堡分成4份,方便筆者與家人分享。漢堡內有芝士、生菜、蕃茄及洋蔥,份量沒有豪華、誇張的賣相。麵包比較乾身,牛肉漢堡有不太juicy,這個漢堡平實,味道上都是平平穩穩。【海鮮墨汁意大利配蕃茄醬 $168】材料十分
餐牌的選擇比預期多。

牛肉芝士漢堡配薯條

【海鮮墨汁意大利配蕃茄醬 $168】材料十分豐富,有青口、魷魚及蝦。海鮮放滿意粉表面,非常吸引。
海鮮墨汁意大利配蕃茄醬
墨汁意大利粉雖然沒有香濃的墨汁味,但是意粉軟硬度剛好。掛上蕃茄醬汁,味道不錯。這個蕃茄醬汁非常美味,酸酸甜甜,醬汁稀洁度剛好而且有些蕃茄蓉。出自石澳中的小餐廳,意想不到。
一間前舖後居的小餐廳,餐廳只見到兩名「員工」:媽媽(或婆婆)及6歲左右的男仔。媽媽(或婆婆)負責落單招呼客人,同時兼任大廚!!本來只認為味道一般,但知道原來所有出品出自「家廚 Home Chef」手藝,就覺得不簡單了。小男孩負責收錢,用了貝殼形狀的藤籃,配合石澳環境。不過價錢偏貴……因為石澳是遊客區?
2018-07-28
$200 (Lunch)
2018-05-30 1110 views
每次計算時間,下午六時行完龍脊,必定來呢間餐廳,氣氛好,有種外地小店親切感,一杯白酒,一籃自家麵包,一份魚,享受!; 睇見其他食客在研究不同菜色組合,老闆娘殷勤招待, 熱烈介紹,滿足呀!
$300 (Dinner)
2018-05-10 714 views
食品質素不錯,環境舒服,老闆娘一開始雖然有點cool,但也算有善價錢也接受,冰咖啡裡用咖啡冰,不會越飲越淡,很有誠意This restaurant is a good place
2017-09-11 1479 views
行畢龍脊後 選擇在石澳食晚餐, 經過一間裝潢很有格調西餐廳, 環境寜靜舒服,標榜homemade, 老板娘很有禮貌介紹她餐廳特色食物, 因天氣太熱, order 了一 杯mint lemondae,  水準比五星酒店soft drink 更佳, 入口清新無比, 將行山累完全清除先上一小籃homemade面包,附上一小碟四款醬(其中原粒蒜頭, 很特別), order 了兩個salad , 一個是水牛salad, 一個是牛油果蟹肉沙律, 都是水準之上, 主菜點了西班牙海鮮飯海鮮墨魚汁意粉, 還有一份牛排, 都非常出色, 之後知道原來這裡最出色是甜品Pavlova雖然很飽, 結果都點了一份, 出來樣子很像普通cake, 但原來是用蛋白做出來, 味道甜而不膩入口即溶, 這種甜品香港巳很少食到, 估不到香港仍可找到如此有特色和高水準小店餐廳

2017-09-10
每年生日我都會特登入石澳同屋企人一齊慶祝,點解揀要山長水又遠入石澳慶生,而唔係係市區求其搵間”高級”西餐廳食就緊係有原因啦,完全因為呢間Shining Stone啲野太好食,性價比超高,所以我今年生日又去打擾一下啦哈哈哈哈哈哈哈😂而且當然鼓起勇氣食左篇食評,吸引一下多啲人去食,好西當然係要share下啦Shinning stone個名又叫昌盛飯店,唔好比呢個咁中式既名以為呢間野係“冷高級”,當然我一開始都唔知啦,所以咪下老闆囉,原來老闆為左個酒牌先唔改上手既名,所以shinning stone係有紅酒同埋啤酒飲架😈所以我到底食左咩呢,我食左超級多野,upload左list先比大家睇睇Prawn bisqueGreek saladSmoked salmon saladLamb RackThin beef steak with Mushroom wine sauceSeafood Ink Spaghetti with Tonato sauceFresh salmon lasagneMint lemonade Pavlova我之後會每個菜式講下有咩我本人覺得既特色食法(?)同埋味道Shini

Prawn bisque
Greek salad
Smoked salmon salad
Lamb Rack
Fresh salmon lasagne
Mint lemonade
Pavlova
我之後會每個菜式講下有咩我本人覺得既特色食法(?)同埋味道

Shining stone門口,係係沙灘左邊收費燒烤區既後面(居民區入口)

menu封面好靚

Mint lemonade (呢杯野超好飲,佢係好似沙冰一樣既,好飲到真係要試下)

prawn bisque (呢個蝦bisque最好食既地方唔係中間隻蝦,係個湯,佢好濃唔似出面啲湯係水多,佢飲落淡淡肉,JENG💕)
****最最最好食一定係後面個籃面包同埋佢啲特別醬料,我本人覺得最好食既一定係個個 蒜頭,你會覺得我痴左線食面包加蒜頭,佢呢個蒜頭蓉係特製架,唔太味,食完唔會口臭啦

上面個個係Greek salad,下面個個係smoked salmon salad,要我兩個之中揀個最好食既一定揀唔到,greek salad啲蕃茄一啲都唔酸,smoked salmon都超好食❤❤❤

Lamb Rack(羊架啖啖肉又唔腥)

Thin beef steak with Mushroom wine sauce(牛排個sauce好好味)

呢個面唔使講睇到相,鍾意食海鮮既人一定流曬口水,佢啲海鮮多到呢💕佢其實係墨汁面黎既,不過太多海鮮遮住左個面,食呢個面要小心,食到成口都黑色會比人留黑歷史架TwT

Fresh salmon lasagne
三文魚好好食💕唔好以為個千層面好細,其實食完真係好飽xD

Pavlova
呢個甜品係重點
完全係蛋白+cream蛋糕,入口就融,係我最愛,唔食就唔好叫黎個Shining Stone
由於我係生日所以係一個蛋糕,一般係一slice 一slice 咁買既
++++++強烈建議行完山或者挽完沙灘既人去Shining stone食一片做下午茶你一定會愛上
2017-09-09
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • Pavlova
  • Seafood Ink Spaghetti with Tonato sauce
  • Fresh salmon lasagne
  • Smoked salmon salad
  • Lamb Rack
  • Mint lemonade
  • Prawn bisque
  • Greek Salad
2016-11-30 1845 views
放假就係要咁,坐在靚景的地方食下好野、玩下狗,咁先過癮。估唔到石澳村入面都會有間西餐廳,坐在路路邊吹下風,正!老闆娘推薦既麵包籃果真唔錯,又夠美觀。四種醬料又真係夠曬特別、尤其是示個上既小蒜頭。蒜頭經過特別處理之後冇左陣辛辣味、只剩低香,同麵包起左化學作用搞到我係咁食,差啲食包食到飽。原本只叫左兩碗磨菇湯,但老闆娘好好心,幫我地分做三碗、仲加左量俾我添上^^!磨菇粒的大少度剛剛好、奶味唔會太重不會太heavy。湯上面用左oilve oil畫花,不過我覺得唔太起眼。建議可以用返忌廉,咁靚啲又好味啲。媽媽話個雞肉沙律啲肉太硬,我就覺得沙律菜有少許苦,而且個醬都有少少酸。黎到主菜,我叫的是芝士菠菜意大利雲吞。其實味道是很淡很淡的,但也清楚食得出材料的原味,只要稍稍加啲鹽同胡椒粉就可以啦。餐廳既彈性都幾大,餐牌上冇既菜式都可以整到出來,好似我爸爸話唔想要墨汁意粉、老闆娘都即刻幫佢改到做番茄海鮮意粉。離遠已經聞到好香啦,紅紅既顏色非常鮮艷,炒起既洋蔥粒好香。爸話青口最抵讚,冇海水腥味又冇筋,而且其他海鮮亦都足料、食唔出雪藏味。最後係炸薯條,份量又係大到嚇死人,三個人食都係食到一半咋。金黃色既薯條

最後係炸薯條,份量又係大到嚇死人,三個人食都係食到一半咋。金黃色既薯條脆卜卜其係真係不可抗拒,加啲茄汁更加係錦上添花。
2016-09-28 1242 views
Shek O is a place that you want to spend a day to treasure the natural beauty of Hong Kong nature... taking nice photos, listening to the sound of the wave... and if you have time to enjoy a leisure meal at tea time, try the lovely drinks and homemade desserts here... you will be amazed that nice and homemade food can still be found here... Surely I will come back to try their other desserts and burgers.
Mint Lemonade & Sangria
Homemade Bread Basket
Chocolate Charlotte
2016-09-24
$150 (Tea)
Mint Lemonade & Sangria
Homemade Bread Basket
Chocolate Charlotte
2015-04-10 1589 views
講真,呢間餐廳好正. 我同爸媽去石澳體月全食, 去呢度食晚餐. 個廁所系神秘既 好黑. 成間餐廳貌似系廚師既屋企黎侍應阿姨有耐性,又提醒我食Pavlova 蛋白脆饼既竅门! 而且野食真系有水準,加上餐廳气氛,绝对值回票價!呢間系西餐廳,除左有扒類餐,仲有用距地既homemade bread整既各樣漢堡包同三文治. Daddy 食左一個牛肉漢堡, Mami食左Grilled chicken burger. 我都試食過  我地都一致認同 落足料, 加上配菜, 好有層次! 而且個包絕對吳系平時食既standard burger bun, 而系特別好味!我就食左個Scallop, crab spaghetti with asparagus. 侍應阿姨問我個意粉系咪就敢用olive oil乾炒就得? 我呆左...因為我直覺就只有呢個煮法  Annnnnyway, 個意粉無論賣相還是味道都十分! 唯獨系d蟹比較少, 但帶子好多. 我另外飲左杯 mint lemonade 爽爆~最後Pavlova出場  原來系有固定既食法既 haha~ D蛋白好似泡敢系嘴裡面溶掉, 太滿足嘞~ 不過個

個廁所系神秘既
好黑. 成間餐廳貌似系廚師既屋企黎

最後Pavlova出場
原來系有固定既食法既 haha~ D蛋白好似泡敢系嘴裡面溶掉, 太滿足嘞~ 不過個人覺得太甜, 食多會肥...

最後講氣氛! 餐廳內既裝飾 (葵扇葉!) 好cozy, 加上柔和既燈光同埋蠟燭, 帶少少浪漫既感覺. 而且我地去既時候只系6點幾, 幾安靜~

總括黎講十分滿意!
2015-04-03
$70 (Dinner)
  • Burgers
  • mint lemonade
  • scallop & crab spaghetti with asparagus
  • pavlova