2016-11-12
去到銅鑼灣,想一試秋光嘅天丼有幾滋味。心諗咁多媒體報導過,應該好多人啦,應該要等下位掛,於是6:15去到。一入到去o咀了,因為入面空無一人,變相包場了。二話不說,點一個招牌五目天丼($250,未計加一), 應該係即叫即炸,等大約20分鐘,食物終於嚟喇! 賣相100分,五目天婦羅包括了穴子,元貝,蠔,南瓜,蟹腳。熱騰騰天婦羅加左特制醬汁,好味,再試埋個飯,都係好好味嘅。個人其實喜歡個飯比較多,因為飯吸左天婦羅嘅油,又要醬油嘅味,而且可免費要多一碟醬汁,啱晒喜歡濃味嘅我,正!不過食得十幾分鐘,開始覺得唔對徑。事關小妹只吃了一半份量,而且開始覺得飽。始終成碗炸野,又油飯,食物仲開始凍左,變得無咁好味了,結果拼命食晒啲天婦羅,剩左啲飯。奉勸一句,要量力而為,大夥兒吃會比較易預份量,始終天婦羅熱食最好味。