2016-12-21
同貓貓做完文青後,就走過嚟食飯。呢度係村屋嚟嘅,一入去就有好大隻龜及哥基歡迎我哋。為咗可以開心咁食餐法國菜,今晚我包咗場😂 呢個價錢可以包場食法國餐,仲要燈光唔昏暗,邊度得啊?!蟹柳沙律最鍾意食蟹柳😂 配合雞蛋沙律食雖然好似好小朋友,但其實好好食啊!茄子帶子唔記得問矮瓜上面嘅橙色醬係乜嘢,難道係味噌?上面嘅帶子縮咗啲水,但依然好有嚼勁鵝肝竟然有鵝肝,原來平時嘅menu係冇嘅,想食嘅朋友就要喺落order嘅時候提出喇!呢個鵝肝同平時食開煎嗰啲唔同,呢個係類似沙律咁樣,下面有荷蘭豆墊底,好新奇嘅配搭,但又有鵝肝嘅味道及口感,貓貓食到好開心😋芝士焗蠔芝士份量超級多,一上菜已經香到不得了!隻蠔外面係熱嘅,但裡面係半生㗎!口感超滑溜,保留少少半生嘅腥味,成隻蠔滑到一啖瀡落喉嚨呀!鮮蝦Ravioli隻鮮蝦真係鮮到不得了,於是我請咗貓貓食,我淨食Ravioli皮;呢個皮真係得意,唔係平時西式嗰隻比較厚,佢呢個係似雲吞麵嗰隻雲吞皮咁樣又薄又滑溜㗎喎!再加上啲舖喺面嘅芝士,中西合璧,正!豌豆湯呢個湯唔係個個鍾意飲,一來有啲好杰,或者係cream居多。但呢個湯嘅質感唔會太杰太膩,每一啖仲有少少碎豌豆嘅口感
蟹柳沙律
呢個湯唔係個個鍾意飲,一來有啲好杰,或者係cream居多。但呢個湯嘅質感唔會太杰太膩,每一啖仲有少少碎豌豆嘅口感,仲有豌豆嘅天然清甜味道,好飲!
食到咁上下其實都飽飽哋,不過有我最愛嘅雞呀,一定要食!雞肉肉質嫩滑,就算係雞胸肉都唔會覺得好鞋,一切開啲肉汁會流晒出嚟㗎,唔點汁食更加可以食到雞肉嘅鮮味;旁邊嘅蘆筍又好鮮嫩呢!
食到飽飽哋,同貓貓企喺露台睇星星,浪漫到呢.... 之後甜品到了,於是帶埋個甜品去露台望住月光食。其實呢個甜品係乜野呢... 個樣似巨型鳥結,不過又唔係咁甜㗎喎,入面有啲焦糖、雜莓咁樣,質感徘徊在似硬又軟之間,點啲士多啤梨醬又幾好味