2018-05-23 1512 views
自從係港島番工後,草根姐妹成日約係港島食飯。試次去北角食飯時見到間新開嘅餐廳🍴草根又約埋一齊去試一試夜晚去到唔算多人,可以靜靜地食餐飯😊點左2個套餐同2個甜品試一試。.餐湯、法包套餐配有餐湯、法包和飲品🍹。餐湯可選忌廉湯或羅宋湯🥣,草根選了後者。羅宋湯味道不錯,味道帶點酸🍅而且湯中有不少蔬菜🥦。但可改善的是肉眼看得見湯表面的油份橫頗多,呢方面應該會令追求健康嘅女仕卻步啦🙈。.香草三文魚配鮮野菌闊條麵 ($108)Stir-Fried Fettuccine with Smoked Salmon and Mushroom 點個陣以為係煙三文魚,嚟到先知原來係熟嘅😂草根好少點熟三文魚🐟因為食過好多都整得太熟好乾。不過好彩呢間冇呢方面嘅問題,三文魚厚身,肉質唔乾,外皮落左香草🌿加上煎到香脆,味道不錯👍🏻闊條麵煮得剛好,口感唔會太軟,不過食到最底見到碟底油份較多🙈呢點有待改善。整體味道雖然未至於好突出,不過算係正常穩陣之選。.匈牙利鵝肝黑松露意大利飯 ($168)Hungary Goose-Liver Truffle Risotto草根姐妹唔中意食鵝肝,其一,我地唔食內臟,因為有陣味🙈;其二,第

夜晚去到唔算多人,可以靜靜地食餐飯😊
點左2個套餐同2個甜品試一試。
餐湯、法包

香草三文魚配鮮野菌闊條麵 ($108)

香草三文魚配鮮野菌闊條麵

匈牙利鵝肝黑松露意大利飯 ($168)
草根姐妹唔中意食鵝肝,其一,我地唔食內臟,因為有陣味🙈;其二,第一次食鵝肝印象太差😅食落似食左啖油🙅🏻‍♀️但係人總要走出自己嘅comfort food嘅,當然食野都係,所以我地一於去試下呢間會唔會好食d😝。

鵝肝應該半煎炸過,食落好惹味,而且係烹煮經過將大部分鵝肝油迫出,所以感覺唔油膩,唔會好驚嚇地食到成口油👍🏻。可惜嘅係個飯嘅黑松露唔夠味,有d失色😔而且呢個價錢只有一塊鵝肝真係少少貴呀。
匈牙利鵝肝黑松露意大利飯

法式焦糖燉蛋($35)
Cream Brûlée
食飽當然要食甜品🍮!呢到嘅cream Brûlée 好有驚喜😍表面燒至焦脆,好香又唔會太甜👅下層燉蛋口感順滑,蛋味香濃,加上上層有新鮮生果🍓🍇🍏整體加埋好好食呢,驚喜度比主菜更大🤟🏻幾啖就食晒,唔夠喉呢😝!

最後上埋餐飲
特濃朱古力
果然真係特濃,飲落好順滑,完全冇平日搞唔勻d朱古力粉嘅感覺,滑到似朱古力奶呢🍫🥛

蘋果梳打
🍎蘋果味唔夠濃,好彩味道都算清新,唔係好突出。

感覺上甜品比主食更突出,算係一般西餐水準,如果住附近嘅都可以一試。
$169 (Dinner)