2023-10-16
最近有朋友去完北角匯試咗間法國米芝蓮介一星嘅西餐廳話好正🤤,今日同閨蜜嚟開北角就去試試先。 餐廳以大雲石裝修,低調高貴,令人可以喺舒適嘅環境下用餐。店內設有室內和露天座位,露天座位可以飽覽維港景色,不過可惜當日露天位已經滿座。 我哋揀咗兩個set dinner,每個set有1個starter、1個main course、1杯餐茶☕️,另外可以加$58有個是日精選甜品🍰。 頭盤方面揀咗個西班牙八爪魚薯仔沙律🥗,沙律菜新鮮爽脆,八爪魚新鮮彈牙🐙,薯仔同沙律菜吸收晒八爪魚嘅鮮味,味道更為提升。 另外我哋加咗$48試咗個比較特別嘅前菜-法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律,鵝肝醬好香,表面係微微燒焦嘅焦糖燉蛋,鹹甜交替,口感幼滑,將佢搽落香脆嘅法式脆多士度食,非常配合。 西班牙紅蝦意粉🦐,職員介紹嘅新款菜式,紅蝦大大隻,色澤亮麗,味道極致濃郁鹹鮮,精華盡在蝦頭,蝦膏香濃甘甜,惹味十足,將蝦汁同蝦膏混入意粉,味道更是鮮上加鮮,意粉亦煙韌彈牙🍝。 香煎海鱸魚配蜆肉忌廉汁:海鱸魚煎得皮脆肉嫩滑 ,完全沒有腥味,蜆肉忌廉汁唔會太過膩,加上清淡嘅鱸魚上,味道更提升,伴碟有紅椒、蘆筍、翠玉瓜,令賣相更加吸引。 餐茶方
餐茶方面揀咗凍檸茶同熱檸水。