2024-08-23
咁啱過北角約朋友收工,大家又想食邊爐,就求其喺附近搵咗間火鍋放題。今次就嗌咗Lv 3澳洲和牛放題,真係和牛食到飽超正,最正就係有MÖVENPICK任食,真係食咗好多杯。今次湯底就揀咗壽喜燒,我自己都極度推薦壽喜燒湯底,仲有隻日本蛋附送,為和牛增加口感同埋風味。‣ 澳洲和牛放題 $298· 澳洲和牛打頭陣嘅當然唔少得澳洲和牛,比起日本和牛相對上冇咁多油花,但同樣都唔會太膩。食落口都好香牛味,因為嗌咗壽喜燒湯底,搭配蛋漿一齊食真係一流,突顯到牛嘅質地,更加滑溜。· 海扇貝&鳳尾蝦幾鍾意佢啲蝦係去咗頭同埋殼,食落口嘅時候可以啖啖肉,唔使嘥時間剝殼。而扇貝都可以任嗌真係好開心,帶子仲有裙邊可以咬下,我已經數唔到食咗幾多粒。· 明太子吉列蝦&明太子玉子燒佢嘅明太子吉列蝦幾好食,炸得卜卜脆而又熱辣辣,明太子醬都幾濃郁。而玉子燒都有啲櫻花蝦伴碟,相比起吉列蝦嗰調味冇咁濃,而玉子燒本身口感都比較紮實,鍾意紮實口感嘅人會好鍾意。· 葡撻佢嘅葡撻都幾好食,又唔算好大個,唔會霸咗個肚好多位,打緊邊爐嘅時候有葡撻食都幾過癮。蛋漿唔會過甜,味道適中,值得拎幾個試吓。
‣ 澳洲和牛放題 $298
· 澳洲和牛