2020-12-16
好耐無去北角匯 Shopping,印象中對上一次嚟已經係大半年前嘅事。見今日放假,提議過去商場逛逛,順便在場內覓食。無嚟一排,原來場內多咗好多新嘅商舖同食肆。兩口子一向都很鍾情打邊爐,今次就揀咗間日式火鍋放題店,餐廳主打一人一鍋,既方便又衞生。到埗後要先喺門口選定吃邊款套餐同埋湯底,我哋揀咗個 90 分鐘嘅「美國頂級牛肉放題套餐」($178),而湯底就選了美人豆乳鍋 同 骨膠原豬骨鍋。入座後,兩款湯底就即時送上,效率超高。美人豆乳鍋以日本豆乳及醬油調製而成,入口香醇細滑,夠曬滋潤。骨膠原豬骨鍋應該用咗唔少豬骨熬製,湯內有明目嘅杞子,真材實料,飲落好似住家湯水一樣,完全無味精,好味又健康。套餐可以任食幾款肉,包括有:美國直送頂級牛肩胛、丹麥皇冠豚梅肉、紐西蘭綠之草原羊肩肉。牛肉嘅質素真係唔錯,牛味好濃,肉質柔軟兼富肉汁,入口油香十足。至於另外兩款羊肩肉同豚梅肉,食味亦不俗,羊肩肉肉質好香甜,入口完全無腥臊味;而薄切的豚肉,肉味亦非常濃郁,肉質細膩腍身,肉帶有脂肪,入口即溶。食完幾款肉,又係時候出去自助吧檯拿點配料和菜蔬調劑一下。嘩!選擇真係好豐富,除了有較大路嘅貢丸、牛筋丸、芝士腸、蓮藕
無嚟一排,原來場內多咗好多新嘅商舖同食肆。兩口子一向都很鍾情打邊爐,今次就揀咗間日式 火鍋放題店,餐廳主打一人一鍋,既方便又衞生。
到埗後要先喺門口選定吃邊款套餐同埋湯底,我哋揀咗個 90 分鐘嘅「美國頂級牛肉 放題套餐」($178),而湯底就選了美人豆乳鍋 同 骨膠原豬骨鍋。
食完幾款肉,又係時候出去自助吧檯拿點配料和菜蔬調劑一下。嘩!選擇真係好豐富,除了有較大路嘅貢丸、牛筋丸、芝士腸、蓮藕、娃娃菜等之外,仲有平日 放題較少見嘅豬肚丸、台灣蛋餃、羽衣甘藍、日本京水菜、紅心蘿蔔等等。
至於飲品亦有多款選擇,有罐裝汽水、啤酒、烏龍茶、爆杯西柚等。要特別推介當中嘅樽裝冷泡茶,無糖及無添加,啖啖堅茶味,清新透心。
最驚喜係竟然有 Mövenpick 雪糕、超級大腳板 同 Oreo 雪條任吃,淨食雪糕、雪條已經值回票價!