2023-11-13
睇完omakase 關注組見到好多人推介呢間omakase 就同好朋友一齊試下。師傅好nice 成晚都為我地準備最優質嘅食材,仲請我地飲sake,有機會一定會再黎。✧ 刺身。秋刀魚 。香箱蟹 。燒蠑螺 。燒銀鱈魚白子 。岩手縣生蠔。北海道鮟鱇魚肝刺身有六款,秋冬季節係食秋刀魚最佳季節,秋刀魚鮮甜滑口,配上薑汁豉油好夾。香箱蟹蟹肉鮮甜,配蟹醋啫喱有提鮮效果。師傳即席燒蠑螺,燒蠑螺好大隻,燒得好彈牙爽口。而家嘅白子都好肥美,師傅就整咗燒銀鱈魚白子,外脆內軟口感好creamy。北海道鮟鱇魚肝好滑口,配上小麥麵豉同紫蘇花減輕油膩感。✧ 燒物/主食。立鱗燒。清酒煮鮑魚配肝醬伴飯。茶碗蒸燒物有立鱗燒,配上用鳳尾魚做嘅汁,味道似龍蝦汁,魚鱗炸得酥脆,唔錯。清酒煮鮑魚配肝醬伴飯都有驚喜,鮑魚好新鮮彈牙,肝醬有鮮味,同鮑魚好夾。✧ 壽司。淡路真鯛。池魚。北寄貝。牡丹蝦。鰤魚魚鮫。炙燒野生大拖羅。玉子燒壽司有六款,真鯛肉質嫩滑,池魚鮮甜,牡丹蝦蝦油甘香,用上磨碎蝦殼增加口感。鰤魚即係野生油甘魚,肉質爽身。炙燒野生大拖羅油脂豐富,大滿足。✧ 甜品。牛奶奶凍。橙果凍。栗子蛋糕。靜岡蜜瓜甜品有三款師傅自己整嘅甜
✧ 刺身
。岩手縣生蠔
。北海道鮟鱇魚肝
✧ 燒物/主食
。立鱗燒
。清酒煮鮑魚配肝醬伴飯
。茶碗蒸
。牛奶奶凍
。橙果凍
。栗子蛋糕
。靜岡蜜瓜
甜品有三款師傅自己整嘅甜品,三款都好好食,特別欣賞栗子蛋糕,食到啖啖栗子蓉,好足料。
✧ 酒
純米 大吟釀