2022-12-11
我諗大家印象中既法國菜都離不開「價錢貴」「份量少」「食左等於無食」。我之前都會有咁既諗法,但今次大佬帶我黎北角匯食尼間【碧法餐廳】,令我完全改觀,簡直係性價比極高! - 餐前小食 -⦁法包🥖外層非常脆,烘到暖暖地,再點埋自家制銀魚沙律醬,少量酸味,最岩用黎開胃。 ⦁煙三文魚玫瑰多士多士香脆,煙三文魚大舊多肉,食落好滿足。 - 前菜 -⦁周打蜆湯蜆肉飽滿多汁,果湯都好creamy。配料有大量蔬菜,好大碗湯,好彩我同大佬share食,一人一半岩岩好。 ⦁ 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律尼款係跟餐加$48 升級,但我覺得加得值。鵝肝mix燉蛋我都係第一次聽。粉嫩既顔色,配上脆口既焦糖,食落仲有陣陣蛋香,口感絲滑同特別,好有記憶點。😋 - 主菜 -⦁油封法國鴨腿配新薯、紅莓汁 $348鴨腿外皮薄脆,肉質軟熟,紅莓汁微酸,更加突顯到鴨腿油香味,仲可以解解膩。配料都好足料,全部都帶有鴨腿香味。 ⦁波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁 $418橙紅色既龍蝦汁,配上去殼厚肉既龍蝦,啖啖都係飽滿既龍蝦肉,又爽口又彈牙!而扁意粉軟硬適中,掛滿濃稠既龍蝦汁。好味😋 - 甜品餐飲 -⦁是日甜品🍮焦糖布甸
- 餐前小食 -
⦁法包🥖
⦁煙三文魚玫瑰多士
多士香脆,煙三文魚大舊多肉,食落好滿足。
- 前菜 -
⦁周打蜆湯
⦁ 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律
- 主菜 -
⦁油封法國鴨腿配新薯、紅莓汁 $348
⦁波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁 $418
- 甜品餐飲 -
⦁是日甜品🍮
焦糖布甸甜度適中,布甸好香蛋味。而配既雪糕都唔會好甜,仲會有淡淡莓味,旁邊仲配左粒勁香脆既千層酥。
⦁餐飲
紅茶、檸檬茶,茶味香濃,唔會有苦澀既感覺。
餐廳係Pet Friendly,可以帶同寵物一起出席!仲有一個小露台,提早訂位可以坐室外或者窗邊位置,景觀望落好chill。