2025-01-30
大圍人氣小食店,次次經過都大排長龍,有多款特色香港小食供應,另有主食提供。煎釀三寶有成10幾款,新鮮熱辣辣,好有光澤,茄子、尖椒、紅腸、西蘭花、青椒、大大件,啖啖肉,性價比高,難怪咁多人食。臭豆腐$20一件,未到好臭,外皮炸至金黃酥脆,內裏帶咬口,點埋甜醬食都幾好味。魚蛋/燒賣$15有10粒,食得辣嘅一定要加辣醬,魚蛋細細粒,有魚味,感覺真材實料,燒烤QQ哋,唔粉,食完都幾飽肚。滷水/炸雞髀$35/隻,從來未見過有咁大隻嘅炸雞髀,超級脆,而且外皮都算薄身,肉質嫩滑多汁、健康啲嘅可以要滷水,細隻少少但好入味。生菜魚肉細份都有廿幾條,軟硬度啱啱好,鮮甜美味。碗仔翅好足料,每一啖都係配料,濃稠度適中,飲完暖笠笠。紫菜魚皮餃有驚喜,紫菜鹹鹹地,魚皮餃大粒,餡料飽滿。主食要咗油渣麵,油渣冇油益味,索晒啲湯汁,好肥好好味。車仔麵可以自己揀配料,最鍾意係芝士腸,細細條但竟然會爆餡,兩款嘅麵條軟硬度適中,滿意度十足,會回訪。