2006-11-14 6 views
想當年搬入大埔個陣時, 大約1991年左右, 同一條廣福道有両間印度餐廳, 一間叫咖哩屋; 一間就係沙士亞。到左而家, 咖哩屋幾個月前執左笠, 沙士亞D生意好似比以前仲衰左。不過我敢保証質素没有改變, 依然咁好味。我最欣賞就係個免費既波菜芝士醤, 微辣之餘, 仲有一種清新既感覺。配埋個印式脆薄餐一切食, 簡直人間美食!咖喱羊和咖喱牛腩亦是我的最愛, 羊肉同牛腩都燜得好林, 咖喱汁底香濃。可配白飯或印度薄餅, 個人認為咖喱汁撈白飯最正!野飲方面我就唔係好在行, 但朋友毎次去都指定要order Mango Nasi, but I don’t know like mango。He said類似D Mango shake 之類既飲品, 入面有yogurt。He said they made a very good traditional nasi。係唔係好正我就無意見。但呢度D野食真係要推介給大家。最緊要係平!!! 星期一至六有set lunch毎位都係廿零蚊起。就算散叫毎個菜約40-50蚊左右。最好就有5-6個人一切食, 叫既野多選擇, 又唔會飽到暈。唯一千祈千祈………唔好叫雜菜沙律, 両塊

但呢度D野食真係要推介給大家。最緊要係平!!! 星期一至六有set lunch毎位都係廿零蚊起。就算散叫毎個菜約40-50蚊左右。最好就有5-6個人一切食, 叫既野多選擇, 又唔會飽到暈。唯一千祈千祈………唔好叫雜菜沙律, 両塊番茄、両塊生洋葱、幾塊生菜加半個檸檬咁就略你三十蚊。