2018-06-22
2018 views
銅鑼灣多野食就係人都知啦,但食黎食到都喺嗰兩條街或嗰幾個商場既餐廳,所以今晚我就叫喺銅鑼灣做野既朋友帶我地去食啲我地未試過既菜式——泰東北菜!好彩我地7點前就到左,因為7半開始就全餐廳滿座,估唔到星期四晚都咁犀利👍🏻 一攞起餐牌都覺幾特別,有牛肋骨鍋、燉花膠等平時食泰菜未必有既野。先上軟殼蟹沙律 ($148),要讚下啲軟殼蟹,真係炸得好香好脆,唔會一大陣油膉味咁👍🏻 不過個沙律汁比想像中辣,怕辣既朋友可能頂唔順😂之後有兩道「重點菜式」一齊黎:(叫佢做重點菜式係因為朋友講到明轉工成功要請客,有理由唔叫貴啲😊)啲花膠好大舊,好足料!再呢個就係超架勢既功架勒 ($398)!! 一上枱我地3個忍唔住「嘩」左一聲😂 三隻大蝦全部都好厚肉,而且個疑似咖哩既醬汁真係超級好食!!!食完隻蝦之後我都撩乾淨啲醬先停手呢道酸甜魚($238)貌似中菜既松子桂花或咕嚕肉,而其實味道亦係酸酸甜甜既,非常醒胃。魚唔算多骨,適合我呢個懶人食😂泰東北風味牛肋骨和味鍋($238)雖然唔係冬蔭功,但都係酸辣湯底。仲有好多舊大大塊既牛肋骨同蘑菇,我飲左兩大碗佢地個馬拉盞炒通菜($82)落左大量蝦乾喺面,食每啖菜都有隻蝦乾。不
之後有兩道「重點菜式」一齊黎:
啲花膠好大舊,好足料!
佢地個馬拉盞炒通菜($82)落左大量蝦乾喺面,食每啖菜都有隻蝦乾。不過個蝦醬味可再濃啲就perfect池喇。
食泰國野永遠都會食到捧住個肚走,原因就係一堆細細件又超好味既甜品。一唔小心就會食左好多件😂 今次就叫左泰式椰汁西米糕同泰式千層糕,兩樣都好好食!
不過重點係落於呢個榴連糯米飯度。佢地用金枕頭去做呢個甜品,用料靚自然味道好,攞埋椰汁食真心係大滿足!
飲品方面,我覺得質素大致正常,而且賣相幾吸引👍🏻