2019-08-28
午飯時間,好不容易先至喺厚福街搵到幾個座位同同事食晏。今次嚟到開咗好耐嘅大門橫丁,望住厚福街嘅食肆周不時都會改頭換面,唯獨呢間大門橫丁依然屹立不倒,相信必定係實力之選既然呢度係出名烏冬,今次自然就係叫佢嘅自選烏冬,有好幾款湯底可以選擇,例如沙嗲湯、番茄湯、鰹魚湯等等。我係番茄湯嘅忠實fans,所以今次就叫咗蕃茄湯豬軟骨烏冬蕃茄湯豬軟骨烏冬 $58可能由於繁忙時間,落單之後都等左差唔多三四個字先至上菜。盛住烏冬嘅器皿好得意,好似一個小小嘅鍋,啱啱落枱啲湯仲滾緊起緊泡泡,真係熱辣辣夠新鮮。先飲一啖蕃茄湯,番茄味好濃郁,味道唔會過鹹,飲完湯唔會太口渴。配菜有粟米粒、支豆、兩塊鳴門卷。而主菜豬軟骨都有三大舊,軟骨部位炆得特別淋,咬落充滿膠質!烏冬麵質比較軟,雖然唔係彈牙果種,不過就好滑溜,好索湯。跟餐仲有大大杯凍蜂蜜綠茶哩度唯一缺點係坐位比較逼,冇咁舒服,不過整體味道唔錯,價位亦合理。
蕃茄湯豬軟骨烏冬 $58
跟餐仲有大大杯凍蜂蜜綠茶