2010-07-25
唔知大家會唔會覺得, 偷食燒肉個刻嘅燒肉係特別好食的. 呢個年代, 我諗已經好少後生仔會識黎呢D地方. 我細細個陣永合隆已經係非常出名. 每次可以食到佢地整嘅燒肉都會特別開心. 長大了, 我仍然十分喜歡永合隆的燒肉. 我試過堂食, 今次就外賣攞走. 感覺上, 外賣啲燒肉係多啲. 有時燒肉唔可以擺得太耐, 因為耐咗會唔好食. 今次個外賣買咗30分鐘先食, 不過啲燒肉都可以keep住咁好味. 肥瘦適中, 唔會過鹹, 不過啲蔥油就真係鹹咗啲, 但係用黎送飯就真係一流. 整體黎講都冇咩好挑剔, 外賣一盒$30, 堂食一碗$30, 一碟$35. 但始終係老子號的關係, 舖位就自然係舊式咗啲, 都唔會係好乾淨. 不過, 咁嘅環境都可以食出另一種味道. 對於宜家嘅後生仔, 佢地未必會明白呢個道理.