2016-06-22
上星期同十位好姊妹一齊去北京道一號嘅小南國食晚飯同慶祝生日。 雖然環境幾好可以望到夜景, 不過侍應嘅態度真係差差差。 堂堂一間咁多分店嘅“所謂”高級中菜廳, 竟然所有侍應嘅態度都咁差, 真係難得。其實以食物嘅質素嚟講都要有中等, 小食生煎包,小籠包都算熱辣辣, 肉餡多而且多汁。酸辣湯嚟講都算味道適中, 材料豐富。麵類來說, 魚羹燴麵同擔擔麵亦不錯。主菜嘅松節魚, 同阿婆紅燒肉都不錯。不過碟蟹粉豆腐就真係出事了, 由於份量細, 我哋每人都係分左一湯匙嚟食, 過食完之後, 大家都覺得個豆腐叔叔臭臭, 仲有少少酸味, 而且蟹粉明顯地唔新鮮,勁腥。 咁嘅情況之下梗係即刻同侍應講聲, 不過嗰位女侍應侍似乎唔太相信, 黑口黑面之餘不特止, 仲驚死我哋呃佢咁樣, 喺我哋面前聞完碟嘢先肯走。由於我哋開始食飯嘅時間已經係八點, 到十點十五分, 已經有人走來問我哋有冇 last order,冇就埋單。 由於其他枱嘅客人已經走晒, 個侍應黑住面咁問我哋, 似乎係嫌我地十點三都未食完阻住佢收工。 我哋亦客氣咁問餐廳收幾多點, 原來係收十一點, 不過十點九嗰陣, 佢哋已經熄曬全部冷氣。 咁嘅情況之下我哋唯有氣沖
酸辣湯嚟講都算味道適中, 材料豐富。
麵類來說, 魚羹燴麵同擔擔麵亦不錯。
主菜嘅松節魚, 同阿婆紅燒肉都不錯。
由於我哋開始食飯嘅時間已經係八點, 到十點十五分, 已經有人走來問我哋有冇 last order,冇就埋單。 由於其他枱嘅客人已經走晒, 個侍應黑住面咁問我哋, 似乎係嫌我地十點三都未食完阻住佢收工。 我哋亦客氣咁問餐廳收幾多點, 原來係收十一點, 不過十點九嗰陣, 佢哋已經熄曬全部冷氣。 咁嘅情況之下我哋唯有氣沖沖咁離開。 離開時喺reception亦都有向所謂嘅經理投訴, 侍應服務態度差, 全程黑口黑面, 可惜換嚟嘅都係敷衍嘅態度, 似理不理。
今時今日喺香港有咁既服務態度, 呢間集團真係要好好檢討一下, 就算連麥記個態度都好過佢。 大家去食飯嘅時候真係要三思三思。