2018-03-26 44 views
人生有幾多個十年,今日就係我同大少嘅十周年紀念日,當然要好好慶祝一下啦!之前都有留意到Amina 梗係嘆返8個courses啦!首先要讚一讚呢度嘅店員,當日天氣比較涼,我哋一入到去嘅時候點樣已經問我地需唔需要提供熱水,雖然呢一個動作好簡單,但係咁貼心嘅舉動真係唔係嗰個店員都會做。絕對要比返十個讚佢! 既然一早已經決定咗要食呢一個八個course嘅餐,就隨即落order !之後店員就俾咗一個麵包籃同埋配麵包嘅醬俾我哋,麵包同埋醬汁都係佢哋自家製,非常有水準!平時食親Parma ham都係配蜜瓜,今次就特別啲,呢度係配蜜瓜汁嘅。食完鹹鹹嘅火腿,飲啖蜜瓜汁清一清個口,真係幾得意!接着就有依個北海道帶子食,用火槍輕輕燒一燒個帶子表面,做出一個好香嘅味道!帶子個口感不嬲都係比較軟身,配上有口感嘅藜麥同魚籽真係幾夾!呢個M9和牛他他,配搭上一塊脆餅,餅上邊有幾種唔同嘅醬,各有特色。同他他一齊食,好似有唔同層次嘅味道喺個口度咁呀!接着嘅就係龍蝦湯,比我想像中冇咁杰身,味道都幾香啊!當然如果有多啲龍蝦肉就更好啦!碟嘅旁邊佢有少少蝦子,你冇聽錯,真係蝦子麵嗰啲蝦子啊!加埋落去個湯度一齊飲,啲香味就更加濃

接着嘅就係龍蝦湯,比我想像中冇咁杰身,味道都幾香啊!當然如果有多啲龍蝦肉就更好啦!碟嘅旁邊佢有少少蝦子,你冇聽錯,真係蝦子麵嗰啲蝦子啊!加埋落去個湯度一齊飲,啲香味就更加濃郁啦!

平時我喺屋企都會耐唔中整啲溫泉蛋食下,呢度都偷到師喎我!佢加上咗一啲芝士碎同黑松露,完全吊起咗個味,好正!

我好失策地唔記得影打開咗蓋個樣,其實呢一個係sorbet ,廚師好聰明地揀咗番石榴來做sorbet,將之前食過濃味嘅嘢都從舌頭抹走。坦白講,呢個sorbet係到而家都會掛住😍

廚師好好,因為我唔識鵝肝,所以就只係比一份鵝肝大少,而我呢就轉咗做雲吞。大少就話鵝肝煎得剛剛好,油香好夠;我個意大利雲吞入面,就有芝士,唔好以為淨係芝士就好膩,我反而只係覺得好香!亦都冇過分調味,讚!

Main course方面,我就梗係會揀我最鍾意嘅魚啦!seabass嘅皮勁香脆,加分!但係個魚肉就鞋咗少少喇。

大少就揀咗牛面肉,配埋啲菇一齊食。味道唔錯,肉味偏濃,如果分量大啲大少會更歡喜呢🤣

去到尾聲,當然就係甜品啦!草莓慕絲就梗係用士多啤梨黎整啦,真係好似食緊好多粒士多啤梨一樣,仲好似有少少cranberry嘅味道。側面嘅脆脆,絕對唔係配角,因為真係超好食呀!加埋少少蜜糖味嘅jelly,好滿足啊!

最後,當我地嘆緊咖啡嘅時候,店員就送上最後一道菜-雪影。係有五粒朱古力組成,我最鍾意嘅就係榛子嗰粒,配埋咖啡啲香味真係不得了!

太耐冇撐枱腳,今晚真係好開心好滿足!希望大小
少多啲帶我出去食好嘢啦,唔係一定要有咩喜慶先可以慶祝㗎嘛!
2018-03-09
$1000 (Dinner)
Celebration
Anniversary