Restaurant: sen-ryo (Hysan Place)
Info:

見到千両有新既季節餐牌,又去食返餐先!一見到呢個時令餐牌就梗係試吓啲新鮮菜式先。職人壽司3點盛 $111 另加一限時75折先有呢個價錢,即刻落左3份先。3份整埋同一隻碟一齊上。分別有鮮直送大吞拿魚腩,鮮直送中吞拿魚腩同鮮直送吞拿魚卷。鮮直送大吞拿魚腩寫明日本產,肉眼見到係邊位,不過食落都冇問題,非常肥美,油脂豐富,略嫌薄左少少。鮮直送中吞拿魚腩係雙份刺身上面加黑魚籽,其實我鍾意呢個多啲,因為冇咁肥,不過一樣咁香吞拿魚味。鮮直送吞拿魚卷係一客4件卷物包住青瓜漬物絲,上面有份量唔少嘅粒粒拖羅粒同吞拿魚粒,再灑上白芝麻粒同蔥花,所以帶好香白芝麻味。吞拿魚份量足,可惜紫菜唔脆。食完真係吞拿魚大滿足。海膽白蝦配甜蝦昆布漬 $48 另加一海膽白蝦配甜蝦昆布漬寫明係日本直送海膽,不過冇乜鮮味。白蝦太細隻,冇乜口感。甜蝦唔夠甜。壽司飯好細舊。麻麻哋,呢個唔推介。假日午市餐目有8款餐,同之前黎一樣。每人都叫返個假日午餐食吓。炙燒壽司牛肉烏冬定食 $132 另加一炙燒壽司拼盤有6件壽司,分別有炙燒三文魚,炙燒吞拿魚,京蔥炙燒帶子,炙燒牡丹蝦,鰻魚同牛油果加洲卷。我食左三文魚,吞拿魚同帶子。質素係正常嘅。熱
見到千両有新既季節餐牌,又去食返餐先!

一見到呢個時令餐牌就梗係試吓啲新鮮菜式先。

職人壽司3點盛 $111 另加一
職人壽司3點盛

食完真係吞拿魚大滿足。
海膽白蝦配甜蝦昆布漬

海膽白蝦配甜蝦昆布漬 $48 另加一

炙燒壽司牛肉烏冬定食

炙燒壽司牛肉烏冬定食 $132 另加一
炙燒壽司拼盤

熱牛肉烏冬

熱牛肉烏冬嘅烏冬係幼身,正常質素啦。

呢個定食除左炙燒壽司同牛肉烏冬,仲包前菜,炸物同甜品
前菜

前菜係車厘茄粟米沙律。
炸物

炸物係一大件炸忌廉薯餅開二,入面主要係忌廉,都有粟米粒,配有梛菜絲沙律。
甜品

甜品係兩件黃豆粉蕨餅,質素可以。

個人覺得呢個餐可以,不過冇另一個餐咁好。
炙燒海鮮丼定食

炙燒海鮮丼定食 $178 另加一
炙燒海鮮丼

炙燒海鮮丼算抵,有帶子兩大隻,蝦一大隻,吞拿魚一片,三文魚兩片,左口魚裙邊兩片,海鰻兩片,同玉子,仲加左少少三文魚籽。我特別鍾意帶子同左口魚裙邊。帶子超大隻,啖啖肉。左口魚裙邊超爽口。火炙海鮮超香,啲油份滲哂入個飯,送飯一流。個醋飯夠酸又夠濕,好味道。
麵豉湯

呢個餐包前菜,麵豉湯同甜品

另外叫左d單點菜式。
鹽燒油甘魚鮫

鹽燒油甘魚鮫 $120 另加一

之前食過鹽燒油甘魚鮫好正,今次要encore。油甘魚鮫寫明係日本產,師傅燒得皮脆肉嫩,調味又唔過鹹。都有唔少肉食。伴有一件檸檬同蘿蔔蓉,另上酸汁。

燒羊架配柚子胡椒 $68 另加一
燒羊架配柚子胡椒

餐牌寫明羊架係紐西蘭,我哋叫左兩客。羊架肉質嫩口,易咬開又唔羶,調味都唔錯,師傅仲貼心喺骨位用錫紙包好,等你可以方便用手拎住食。伴有一件檸檬同柚子胡椒。

三文魚籽 $46 另加一

三文魚籽

三文魚籽一客兩件。伴有酸薑片同日式芥末。

江户前日本甜蛋配柚子皮

江户前日本甜蛋配柚子皮 $18 另加一

江户前日本甜蛋配柚子皮一客兩件。甜蛋包住啲飯,賣相特別。

雙色雪糕糯米卷伴日本產士多啤梨 $45 另加一

雙色雪糕糯米卷伴日本產士多啤梨

我好鍾意呢個甜品。雙色雪糕糯米卷係煙韌糯米皮包住哈根大師士多啤梨同雲呢拿雪糕,伴兩粒紅卜卜嘅日本士多啤梨。仲有可愛小黄花伴碟。

朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕 $48 另加一
朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕

朱古力軟餅即係brownie,上面球雪糕可以揀口味,我哋揀左芝麻味。Brownie好似有少少暖暖哋,外皮微脆,乾乾哋身。上面球雪糕已經溶溶哋,再加上朱古力醬,成份甜品食落唔算太甜,都唔錯。

千両價錢唔平,但係質素一向有相當保證,唔會太差。今餐比個笑臉。
2022-02-19
$650 (Lunch)
炙燒海鮮丼定食
炙燒海鮮丼