2010-07-02
吃完一個難食既槳糊麵線, 真是不得不溝溝貨, 去左對面既沛公甜品, 還好不用等位路德圍最近真是多了好多甜品鋪, 沛公仍然企得住, 可見有一定實力小店貌似主力外賣, 但其實設有堂食, 不過就要坐街邊, 所以你唔會見到有好多檯, 因為檯係隨時加的, 同埋留意因為係露天同街邊, 所以無冷氣, 大熱天時都幾係野, and有人食煙都唔出奇 (當晚是真的有人食煙), 要注意了見到有新款式, 叫了一客宇治抹茶千層班戟, 原價要$22, 店員好好心提番我地, 如果買任何一客正價千層班戟, 只需加$10就可以換, 換句話說, 我地係貴左的, 我地就話可唔可以好食再叫一客普通的, 依家呢客到時改番做$10? 佢話無問題, 真好, 其實唔係怕唔好食, 係怕食唔到兩件蛋糕者宇治抹茶千層班戟比想像中好, 雖名千層, 但其實有大約15層, 層與層之間是cream, 也是紅豆cream, 更加有紅豆粒, 千層皮是綠茶味, 算是很不錯, 老婆喜歡佢唔算太甜, 我則覺得甜度適中, 綠茶紅豆一向雖是絕配, 但也好睇師傅功力, 難得是呢度個千層班戟兩者味道也吃到, 不會側重一邊, 不錯有了前科, 最後還是叫多了一客朱古力曲
有了前科, 最後還是叫多了一客朱古力曲奇千層班戟, 吃第一口, 我覺得甚至比宇治抹茶千層班戟好, 可是多吃之後, 發覺是過甜了, oreo很多, 但有oreo既地方是特別甜, 原來之前第一口只有少量oreo, 所以味道剛好, 跟宇治抹茶千層班戟一樣, 中間的cream也是朱古力味, 如果我是先吃這件, 我想我未必會加多$10食宇治抹茶千層班戟
埋單只要$28, 兩人吃兩件千層班戟算是很實惠, 試過外賣沒堂食好味, 期待下次再來幫襯