2020-03-06 2234 views
一直以為chateraise同A-1係美心集團,但最近見到間舖登告示先知原來係日本人開嘅日本公司,非美心集團🤣👓宇治抹茶千層蛋糕 $38面頭係一層類似抹茶凝漿,無咩味但因沈上少許糖粉所以帶點甜味;層數好多約有18層,餅皮薄又完全唔鞋會刮口,皮之間夾雜着抹茶忌廉,濃抹茶但又唔會濃到好苦澀令人反感,聲稱選用咗北海道忌廉所以都真係幾香滑,蛋糕最中間有一層北海道紅豆粒,分量唔算好多不過剛好已足夠,太多的話會搶去抹茶味並令蛋糕變得太甜;底部係黑糖漿海綿蛋糕,但食落吾太甜特別出黑糖味, 蛋糕底吾太厚但佢嘅存在添加左口感,因為平時好少見千層蛋糕有層蛋糕底。整件蛋糕重抹茶味同時又有紅豆唔會甘單調,係個好好嘅配搭食晒成件都唔覺得漏;🐷小編覺得佢比較優勝之處在於整件蛋糕好有日本甜品精緻的感覺,蛋糕比較挺身實正但又唔會過於硬實,層數分明cream吾會一pat野令蛋糕塌哂。評分:8/10👓朱古力千層蛋糕 $38面層係一塊凝固左嘅薄朱古力,而層之間係朱古力忌廉,香朱古力味但稍為過甜,食落有陣死甜嘅朱古力味;睇menu先知朱古力海綿蛋糕上面有少少杏仁粒因為食落唔太明顯。整體係件就甘偏甜嘅朱古力蛋糕。 評分:6.5

👓宇治抹茶千層蛋糕 $38
評分:8/10
👓朱古力千層蛋糕 $38
評分:6.5/10
👓千層蛋糕 $35
面頭食落似一層焦糖面,層之間係普通嘅原味忌廉,但食得出好重雲呢拿味;底層係雲呢拿海綿蛋糕;整體蛋糕比較似牛奶味,都偏甜身但有冇朱古力咁甜,係好食不過稍為漏。
評分:7.5/10