2024-08-26 23 views
一向都有光顧購買蛋糕為家人慶祝生日,今日未走入店已經聽到與平常的餅店不同既聲音。見到一個年輕的店員為長者一一介紹商品,年輕店員非常有耐性幫助不同顧客。她看見我一臉疑惑也當然走到身邊關心一下我,根據我的要求助我選購蛋糕。訂完蛋糕後因雪糕套裝太難理解再次需要年輕店員幫忙,我只需要對著海報說出我需要的產品她就幫我處理。這種不帶腦式消費並非每一位店員會幫助🤭。 可惜我8月9日取餅當日該年輕店員放假,期後我再次到訪多次都再見不到該店員了。不會是一個良好的員工都被公司開除了吧。就因為她,我選擇光顧將軍澳廣場店都不光顧將軍澳中心店。撇除此店產品如何,只論招呼已經令人賓至如歸。

2023-09-30 340 views
小朋友向來喜歡熊貓,見這裏有熊貓寶寶甜品,於是買了一個,滿足一下這位”熊貓控”。小朋友吃了一口就說很甜,媽媽試吃了,也覺得很甜,可能因為是用白朱古力做,而且對象是小朋友,所以做得比較甜吧。剛開始時小朋友只是”畢”了最面的那層,所以覺得很甜,我教她要把匙羹向下挖,這樣才能把下面的蛋糕和其他東西一起吃,就不會覺得太甜了。小朋友吃完,叫我以後也不要買這個給她吃,這是小朋友第一次對蛋糕店的甜品或蛋糕作出這樣的評價。這個熊貓寶寶要三十多元,賣相很靚,用來影相效果不錯,但如果不喜歡吃很甜的東西,買普通蛋糕應該會較好。之前在這裏也買過其他蛋糕吃,都不會超級甜,所以實在有點令人意外。

2023-04-18 467 views
又係雪糕post😂 近排熱到日日都想食雪糕☀️☀️🍦🍨最近見到Chateraise做優惠,直到20/4買雪糕雪條都有9折,所以經過見到都會買返條食下!試咗好幾款雪條😋🍨抹茶紅豆魚仔因為有紅豆,稍為甜呀,唔鍾意太甜就唔好揀呢款啦~🍨雲呢拿朱古力雪條日本最人氣嘅味道,雲呢拿雪糕加朱古力脆脆,好食又唔會太甜!🍨65%朱古力脆皮雪條好濃朱古力味,65%嘅關係唔甜,鍾意黑朱古力揀呢款!🍨比利時朱古力雪糕夾餅之前食過,朱古力雪糕入面有朱古力脆脆,幾好食所以再揀!有9折就更加抵食!
又係雪糕post😂
近排熱到日日都想食雪糕☀️☀️🍦🍨

🍨抹茶紅豆魚仔
因為有紅豆,稍為甜呀,唔鍾意太甜就唔好揀呢款啦~

🍨雲呢拿朱古力雪條
日本最人氣嘅味道,雲呢拿雪糕加朱古力脆脆,好食又唔會太甜!

🍨65%朱古力脆皮雪條
好濃朱古力味,65%嘅關係唔甜,鍾意黑朱古力揀呢款!

🍨比利時朱古力雪糕夾餅

Châteraisé 山梨縣產香印&貓眼提子節🍇Châteraisé蛋糕堅持採使日本🇯🇵材料,於自家工場🏭製造各款甜點,致力於研發無添加、同時保留不同食材既原有風味的製造方式。 平時都好鐘意Châteraisé 既千層蛋糕🎂,今次品牌推出咗期間限定 山梨縣產香印及貓眼提子🍇產品🥰產品款式選擇都幾多架,有芝士撻、原個蛋糕、切件蛋糕及芭菲🍧芝士撻同原個蛋糕既賣相就最出色喇🌟山梨縣產香印提子芝士撻15cm 🍇 $270✨日本山梨縣產香印提子、鮮忌廉、吉士忌廉、忌廉芝士、海綿蛋糕、撻底、啫喱✨用咗切半既香印提子🍇係芝士撻上圍到好似花咁🌸再加咗啫喱作為點綴,好吸晴既華麗賣相✨芝士撻撻底使用法國忌廉芝士🧀及加入吉士忌廉既鮮忌廉製成,再放上大量時令山梨縣產香印提子🍇,真係每啖都食到提子🥰香印提子🍇係可連皮食,提子皮薄仲要爽脆多汁,味道較清新清甜,甜度比貓眼提子更高,難怪個個都咁鐘意食啦😆同甜而不膩既忌廉芝士就好夾最好就當日食用,因為撻底都比較容易淋。🛒🎂蛋糕可以到Chateraise 門市購買或到 ReUbird 訂購,但發售日期至9月30日咋,有興趣就要快啦💨~~
Châteraisé 山梨縣產香印&貓眼提子節🍇

產品款式選擇都幾多架,有芝士撻、原個蛋糕、切件蛋糕及芭菲🍧
芝士撻同原個蛋糕既賣相就最出色喇

🌟山梨縣產香印提子芝士撻15cm 🍇 $270

最好就當日食用,因為撻底都比較容易淋。

2022-01-15 1236 views
呢間啲雪條幾好食,如果日本製造嘅話,其實12蚊一條又唔算太貴嘅,價錢都合理,呢隻脆脆香草朱古力雪條都幾好食,每一啖都食到脆朱古力餡,都幾香幾滑,有機會一定要試齊咁多隻味。

呢間啲雪條幾好食,
如果日本製造嘅話,
其實12蚊一條又唔算太貴嘅,
價錢都合理,
呢隻脆脆香草朱古力雪條都幾好食,
每一啖都食到脆朱古力餡,
都幾香幾滑,
有機會一定要試齊咁多隻味。
2021-12-17
TakeAway
$12 (Lunch)
最推小點Top☝🏻$13 法式甜點車打芝士及伊丹芝士平時Chateraise嘅千層蛋糕好出名,喺日本蛋糕店度賣法式甜點就有啲驚喜🤪日式包裝嘅佢擺放喺燒菓子嘅位置,非常唔起眼🙁 令好多人都錯過咗佢!🙁,先講芝士嘅部分🧀伊丹芝士其實源於荷蘭🇳🇱口感柔順🧀車打芝士就好常食口感微微偏酸,再講食後感一食落口會先食到帶鹹味嘅奶油,加上外面嘅小蛋糕皮已經好清新🌱再咬到粒狀嘅芝士,股芝士味慢慢滲入蛋糕仔中非常刺激🆙 連口感都有所提升🆙最後會有淡淡嘅忌廉同芝士味留喺口入面👄,除咗呢款燒菓子另外仲有兩款的,但最好味都係呢款有兩隻芝士mix埋一齊嘅💛最佳食法:喺放工放學返到屋企後,先食一嚿絕對可以幫你叉返電,為你辛勞嘅一日作完滿嘅感覺🔥
最推小點Top☝🏻
$13 法式甜點車打芝士及伊丹芝士
平時Chateraise嘅千層蛋糕好出名,
喺日本蛋糕店度賣法式甜點就有啲驚喜🤪
日式包裝嘅佢擺放喺燒菓子嘅位置,
非常唔起眼🙁 令好多人都錯過咗佢!🙁

先講芝士嘅部分
🧀伊丹芝士其實源於荷蘭🇳🇱口感柔順
🧀車打芝士就好常食口感微微偏酸

再講食後感
一食落口會先食到帶鹹味嘅奶油,
加上外面嘅小蛋糕皮已經好清新🌱
再咬到粒狀嘅芝士,股芝士味慢慢滲入蛋糕仔中非常刺激🆙
連口感都有所提升🆙
最後會有淡淡嘅忌廉同芝士味留喺口入面👄

法式甜點車打芝士伊丹芝士及
法式甜點車打芝士伊丹芝士及
2021-06-11 1145 views
今日買左個原味銅鑼燒來試試,一食難忘啊!!店員很窩心,在雪櫃那出來,即使只有買一件都比乾冰我。呢個銅鑼燒用黎下午茶一流,裏面包左cream同豆沙,cream非常滑流,中間夾了豆沙,好香又不太甜,真係食到有餅味有cream味同豆沙味,三重享受,好正!!會再來買啊!!
  • 銅鑼燒
2021-04-28 1490 views
特別日子就想食更好味的蛋糕,平時經過也心思思,見到七彩繽紛、各式各樣的蛋糕,令我眼花撩亂,心大心細😅,徘徊了一陣子才下到決定!千層蛋糕:口感很好,好像食雪糕一樣,好滑士多啤梨🍓水果千層:視覺效果上最吸引,但🍑🥝偏酸😅,但尚可接受!朱古力方塊:四四方方,起初以為實心朱古力,原來是忌廉海棉蛋糕🍰

千層蛋糕:口感很好,好像食雪糕一樣,好滑

千層蛋糕

士多啤梨水果千層

朱古力方塊

千層蛋糕
朱古力方塊
2021-01-06 1592 views
I had these cakes yesterday! They are blueberry flavours, chocolate flavours and strawberries flavours. I like the chocolate one most as it’s rich in chocolate in its cream. It’s not too sweet as well. The cake is soft and smooth as well! The fruits are a little sour tho, but overall the cakes are nice! 啲cream全部都好香,配搭軟滑嘅海綿蛋糕,食落喉嚨勁舒服!

2020-11-12 1370 views
行過見到呢間餅店 嘅瑞士卷好似好吸引, 重點係好平15蚊就有一件, 二話不說買咗一個瑞士卷同泡芙蛋捲賣相都幾吸引, 好厚嘅cream, 入面仲有粒粒嘅紅豆, 食落口唔會太甜, 抹茶味都幾重, 都算幾好食泡芙 就個皮比較林, 可能已經夜晚放咗一段時間, 不過呢個價錢加份量真係超值總體來說我都會下次 繼續幫襯, 因為而家出去食個cake都唔止呢個價錢, 食飽飯口痕可以一試, 確係唔錯

2020-11-11
TakeAway
$15 (Last Night Supper)
2020-08-05 2327 views
晚上我在「中環」光顧完泰國菜餐廳,食完包括有泰式黃咖喱牛腩飯,香茅炸雞翼、冬瓜湯,還有冰凍泰式奶茶飲品的一人晚餐之後,我坐港鐵返回「將軍澳」站,光顧市中心「將軍澳廣場」裡面的台式飲品店。飲完台式飲品之後,我再看看「將軍澳廣場」裡面,還有沒有其他值得光顧,和值得花真金白銀購買的甜品店,結果我找到「Chateraise」。原來「Chateraise」裡面是有提供和售賣日本直送的奶油「泡芙」,還有甜味日式紅豆餡的「銅鑼燒」,「泡芙」跟「銅鑼燒」都有個共通點,就是裡面有非常多的甜味牛奶忌廉餡料。結果我購買了兩個「泡芙」,包括有「焦糖」口味的「泡芙」,還有「吉士忌廉」口味的「泡芙」。另外我還購買了一個,有甜味牛奶奶油和紅豆作為餡料的「銅鑼燒」。雖然「Chateraise」兩個「泡芙」的甜味也屬於偏向比較濃厚,但是實際上兩個「泡芙」的甜味也有輕微的差別。例如「焦糖」味「泡芙」的甜味相對比較濃厚,相反「吉士忌廉」雖然吉士醬甜味不是最濃厚,但是卻有感覺讓人一試難忘的甜味,跟「焦糖」截然不同的甜味感覺。而且「Chateraise」兩個「泡芙」外層的皮看似很厚,實際上口感卻是非常的薄,我輕輕打開包裝袋,「

而且「Chateraise」兩個「泡芙」外層的皮看似很厚,實際上口感卻是非常的薄,我輕輕打開包裝袋,「泡芙」裡面的忌廉已經直接爆瀉出來。

所以我基本上每咬一口「Chateraise」的「泡芙」,「泡芙」實際製成品不單止不難咬,「泡芙」甚至可以造到口感非常濕潤,甜味忌廉泡沫隨著「泡芙」直接湧入我口腔和舌頭味蕾裡面,忌廉甜味充斥在味蕾裡面。

至於「Chateraise」「忌廉紅豆」口味「銅鑼燒」甜品裡面的牛奶忌廉甜味,也絕對不輸洩給「Chateraise」「泡芙」裡面的牛奶忌廉泡沫。

「Chateraise」紅豆忌廉味「銅鑼燒」甜品的實際口感感覺軟綿綿,就連「銅鑼燒」餡料裡面的紅豆,紅豆實際口感也被煮到非常軟腍,紅豆不需要刻意咀嚼,都已經完全被我完全嚼爛。

2020-07-07
TakeAway
$42 (Last Night Supper)
2020-03-30 2155 views
老公和阿女明天生日,預祝生日快樂🎂身體健康💐🎉🎊,一家人晚飯後食生日蛋糕,這店在將軍澳廣場已經開咗好一段時間,才第一次食😆。特式日本產士多啤梨撻🍓,超好味😋忌廉勁滑,士多啤梨新鮮香甜,撻底好鬆化✨😋
2020-03-06 2199 views
一直以為chateraise同A-1係美心集團,但最近見到間舖登告示先知原來係日本人開嘅日本公司,非美心集團🤣👓宇治抹茶千層蛋糕 $38面頭係一層類似抹茶凝漿,無咩味但因沈上少許糖粉所以帶點甜味;層數好多約有18層,餅皮薄又完全唔鞋會刮口,皮之間夾雜着抹茶忌廉,濃抹茶但又唔會濃到好苦澀令人反感,聲稱選用咗北海道忌廉所以都真係幾香滑,蛋糕最中間有一層北海道紅豆粒,分量唔算好多不過剛好已足夠,太多的話會搶去抹茶味並令蛋糕變得太甜;底部係黑糖漿海綿蛋糕,但食落吾太甜特別出黑糖味, 蛋糕底吾太厚但佢嘅存在添加左口感,因為平時好少見千層蛋糕有層蛋糕底。整件蛋糕重抹茶味同時又有紅豆唔會甘單調,係個好好嘅配搭食晒成件都唔覺得漏;🐷小編覺得佢比較優勝之處在於整件蛋糕好有日本甜品精緻的感覺,蛋糕比較挺身實正但又唔會過於硬實,層數分明cream吾會一pat野令蛋糕塌哂。評分:8/10👓朱古力千層蛋糕 $38面層係一塊凝固左嘅薄朱古力,而層之間係朱古力忌廉,香朱古力味但稍為過甜,食落有陣死甜嘅朱古力味;睇menu先知朱古力海綿蛋糕上面有少少杏仁粒因為食落唔太明顯。整體係件就甘偏甜嘅朱古力蛋糕。 評分:6.5

👓宇治抹茶千層蛋糕 $38
評分:8/10
👓朱古力千層蛋糕 $38
評分:6.5/10
👓千層蛋糕 $35
面頭食落似一層焦糖面,層之間係普通嘅原味忌廉,但食得出好重雲呢拿味;底層係雲呢拿海綿蛋糕;整體蛋糕比較似牛奶味,都偏甜身但有冇朱古力咁甜,係好食不過稍為漏。
評分:7.5/10
2019-11-02 1657 views
同朋友剛剛係樂天皇朝食完晚飯,諗住慢慢行番過Popcorn果邊搭地鐵返屋企,經過Chateraise見倒好多人排隊買緊雪條,原來係做緊日本直送雪條大優惠,我緊唔會放過食好野嘅機會啦😋😋我買左脆脆朱古力味,雪條其實係雪糕加脆脆朱古力,朱古力味好濃郁,雪糕好cremy好滑口,脆脆朱古力唔太甜,原本$12而家做緊優惠$9支,真係超值好味,見倒鋪頭仲有蛋糕🥧🧁、大豆福餅售賣,我都忍唔住買左幾件🤣所以話有時呢d優惠,其實可以吸引客戶幫襯買其他產品😆

2019-09-16 1380 views
香印提子出名貴今次呢個香印青提併葡萄撻超抵食將提子鋪混成個撻面感覺又靚又貴幫朋友慶祝生日都一啲唔失禮呢個size 夠哂8-10個人食講到食落口都真係唔差兩款提子都幾甜個撻唔算漏
香印提子出名貴
今次呢個香印青提併葡萄撻超抵食