2017-10-24 100 views
今晚同千金小姐食飯,佢出入都係酒店地方,環境好食物質素又高,今晚就帶我嚟食日本野。店裡面裝修好似一駕船咁,一睇就知道係食海鮮啊!一坐低店員就熱茶招待我們,可能千金小姐已經係熟客,自動送上漬物盛 $68,有我最喜歡的牛蒡,入味又清甜爽口。我一邊食小姐佢一邊落 order, 女士要減肥瘦身所以前菜一定要叫一份野菜沙律 $68 先至似樣酸甜開胃嘅沙律汁配上新鮮翠綠嘅蔬菜真鯛刺身 $250 可以話係今晚嘅主食,花形嘅擺盆真係甜入心。每一片都切得很薄很薄,師傅刀工確實了得,晶凝通透,入口鮮甜。我個人覺得醮一點點自家製柚子汁會更加提升魚的鮮甜味道減肥基本上係唔會食澱粉質嘅,但我真係好難忍口,所以決定叫少量壽司 share, 貴精不貴多 $180三文魚籽軍艦壽司,紫菜脆口,三文魚籽入口有爆汁感覺。另一邊的鰤魚壽司,肥美充滿魚油香味的刺身,好似杜如風話齋食落有初戀嘅感覺。在吃一點蔬菜,汁煮大根 $108。對面位小姐同我講即係上湯蘿蔔,清甜到不得了蒲燒鰻魚 $148 肥美嫩滑,拍得住係名古屋食嘅名物好東西唔好俾佢停,遠遠到已經聞到香氣撲鼻嘅燒鵝肝$138。飽滿豐盈的鵝肝,兩面都笑得十分脆口,伴以少許黑松

店裡面裝修好似一駕船咁,一睇就知道係食海鮮啊!

酸甜開胃嘅沙律汁配上新鮮翠綠嘅蔬菜

蒲燒鰻魚 $148 肥美嫩滑,拍得住係名古屋食嘅名物

好東西唔好俾佢停,遠遠到已經聞到香氣撲鼻嘅燒鵝肝$138。飽滿豐盈的鵝肝,兩面都笑得十分脆口,伴以少許黑松露,連多士一起吃,果然口感層次非凡。

我個friend燒魷魚筒 $98 由韌彈牙,烤得微微焦香,面層仲有七味粉調味

最後當然要有甜品作結啦!特別味道的薑汁雪糕是我心水推介

價錢親民,地方較大,空間感十足,絕對適合三五知己把酒談心
下次生日飯可以考慮再次幫襯。
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday