呢日下晝放假,可以好休閒咁食個晏。我同朋友揀咗「厚福館」,每次行過都畀佢嗰碗「自動拉麵」模型所吸引🤣,其實係見佢午市一人火鍋好似幾正,一直以嚟已經想試吓。餐廳環境幾大,設有包廂房間。呢度冷氣充足,抽風OK,所以打完邊爐個身都無一浸味。另外,店員們服務態度幾好,清楚菜式內容細節👍。我哋嗌咗兩個午餐,再追加小食同鍋料。佢哋單價唔貴,每份平均只需$8至$15,嗌吓嗌吓、不知不覺間就嗌咗好多,成枱都係🙈,睇嚟餐廳嘅定價策略好成功。嚐十三味牛福盤($128),呢個係餐廳推廣緊嘅期間限定款式,造型氣勢十足😎,並且可以一次過試到多款牛肉嘅刁鑽部位。套餐內容包括🐮A5飛驒和牛、胸口朥、封門柳、安格斯頸脊、雪花勃仁、匙仁、吊龍、肥胼雙層肉、口感牛立方、潮汕牛丸、牛𦟌、牛栢葉、黃牛喉、蘿蔔同黑松露餃。每款得一片,有啲意猶未盡,不過一個人食都剛剛好😄。中間配上秘製沙茶醬,適合沾牛肉食。踏雪尋龍($138),呢款係指雞油花雕蛋白蒸原隻巨頭蝦🥚,其實大頭蝦有幾款口味可選,有得就咁打邊爐或用芝士焗,不過感覺蒸蛋白就最具心思,不過製作時間亦比較耐。海鮮鍋入面嘅大頭蝦鮮味十足🦐,蝦頭充滿蝦膏,蝦肉爽口,由於剪開咗,食
嚐十三味牛福盤
踏雪尋龍
踏雪尋龍($138),呢款係指雞油花雕蛋白蒸原隻巨頭蝦🥚,其實大頭蝦有幾款口味可選,有得就咁打邊爐或用芝士焗,不過感覺蒸蛋白就最具心思,不過製作時間亦比較耐。海鮮鍋入面嘅大頭蝦鮮味十足🦐,蝦頭充滿蝦膏,蝦肉爽口,由於剪開咗,食得方便,另外仲有六隻大海蜆同一隻青口,味道同樣鮮甜。底部墊咗蒸蛋白同烏冬🍜,索盡海鮮精華。
佛跳牆湯
湯底要咗佛跳牆湯(+$20),睇個名就知足料,雞湯額外配上一碗餸🐔,入面有金華火腿片、雞髀肉、素翅同冬菇,飲落鹹香味濃。另一款要咗龍蝦濃湯(+$20),🦞雖然唔包龍蝦,不過都真係輕輕滲出龍蝦嘅鮮味,唔會太淡。題外話,每份餐都包兩塊生菜,數量好精準,哈哈。
打邊爐當然唔少得牛肉🥩,我哋追加咗牛頸脊(+$15)同金錢𦟌(+$15),每款各有四片。雖然啲肉比較細塊,但勝在啲肉有質素,肉味濃郁,並非一般肥牛水平。
手打丸
手打蝦丸(+$15)以及手打墨粒丸(+$15),🍢手打丸真材實料,兩款都超級爽彈,而且堅係包裹新鮮蝦肉同墨魚肉🦑,值得推介。
濃香芫荽麵
濃香芫荽麵(+$5),芫荽麵呈綠色💚,麵條偏幼身,麵質軟硬適中,食落帶微微芫荽香,但無想像中濃郁🌿,口味可算係大眾化。
醬油蛋
除咗火鍋料,餐廳仲提供即食小食。我哋要咗醬油蛋(+$12),🍳雞蛋滷得好入味,蛋黃溏心效果一流。跟餐小食則係炸魚皮🐟,可以唔使自己嗌。
酸姜皮蛋
我哋另外仲要咗酸姜皮蛋(+$15)同鮑汁鮑魚(+$12),兩款都唔錯,食落香口🤤。火鍋以外嘅選擇都唔少,口味多元化。
總括嚟講,呢餐一人火鍋好繽紛☝🍲,食食吓發覺價錢都唔算平,不過食材質素確係比任食店高。我見餐廳門口有唔少魚缸,相信海鮮係主打,有興趣嘅不妨一試。
$200 (Lunch)
踏雪尋龍
佛跳牆湯