2020-06-22 373 views
疫情影響都好怕好多人,如果想一盅兩件,點心店人流就比起茶樓少好多人同同事五個人去食lunch, 我做先頭部隊去攞位落單先點心到嘅速度非常之快,姐姐們都好好人,比蓋同我蓋住啲點心先,佢地仲話唔好咁快叫呀,點心熱先好食我都知道,但打工仔得一粒鐘lunch time, 真係光陰好寶貴架蝦餃、燒賣、流沙包可以逐粒叫,最少叫兩粒雖然$9粒係有少少貴,但可以逐粒叫好有彈性,始終唔係人人鍾意食同一款點心!同埋我地五個人嘅組合,好多點心都會唔夠分蝦餃燒賣真係真材實料,啲蝦夠唒爽口彈牙每次嚟都必食蝦餃燒賣流沙包真係拳頭咁大個紅油抄手都幾好食,啲抄手似自己包唔似攞貨嗰啲,味道唔太辣,仲加埋我至愛嘅木耳蝦腸又係每次必食,腸粉起滑,蝦又大粒又爽口,$27貴少少都有道理同埋會一食再食小籠包就無咩特別,皮都薄嘅,但肉汁唔夠多,湯唔夠鮮咸水角炸得好靚仔,個個脹卜卜,夠唒脆身鮮蝦菜苗餃好大隻,有蝦嘅點心都可以放心食,啲蝦永遠都夠爽口新鮮魚肚雙丸粥好足料,有兩粒肉丸兩粒鯪魚丸,個粥超級熱辣辣,唔似茶樓嗰啲一拎出嚟䁔䁔地唔夠熱牛肚米線,份量幾大碗,$30算抵食鮮竹卷就無乜特別,木耳同紅蘿蔔餡鳳爪排骨腸粉煲$34,貴少少,

同同事五個人去食lunch, 我做先頭部隊去攞位落單先

蝦餃、燒賣、流沙包可以逐粒叫,最少叫兩粒

蝦餃燒賣真係真材實料,啲蝦夠唒爽口彈牙
每次嚟都必食蝦餃燒賣

流沙包真係拳頭咁大個

小籠包就無咩特別,皮都薄嘅,但肉汁唔夠多,湯唔夠鮮

咸水角炸得好靚仔,個個脹卜卜,夠唒脆身

牛肚米線,份量幾大碗,$30算抵食
鮮竹卷就無乜特別,木耳同紅蘿蔔餡
鳳爪排骨腸粉煲$34,貴少少,但腸粉勁滑,份量又多,又係食過好多次

落咗點心,亞姐又推介我地食乳鴿,其實上次已經食過,$38隻又真係唔貴,所以又再食過