2024-10-21
今日我去咗堅尼地城的拾玥食台灣嘢,真係好開心!佢哋嘅午市餐牌實在太吸引,特別係一碗麵加特色飲品,仲有小食,性價比極高。首先,鮮茄湯配新竹米粉真係一絕。湯底用新鮮番茄熬製,味道酸酸甜甜,令我一口接一口。米粉又滑又有彈性,吸收咗湯汁之後,口感特別好。而且,滷水雞翼嘅肉質鮮嫩,滷汁入味,咬落去真係好滿足!再加上台灣花枝丸,外脆內嫩,咬開嘅時候仲可以感受到花枝嘅鮮味,真係好好味。飲品方面,珍珠奶茶亦都唔可以錯過。珍珠粒粒飽滿,咬落去有嚼勁,奶茶香濃又唔會太甜,口感非常平衡,真係一杯完美嘅搭配。最後,上湯浸時菜清新可口,保持住菜本身嘅鮮味,搭配湯汁食,簡直係健康又美味。總括而言,今日嘅用餐體驗非常滿意,無論係食物質素定味道,都令人感到驚喜!如果你鍾意台灣小食,真係值得一試!