2025-01-26 168 views
拾玥😘😘😘主打台式美食西環卑路乍街,主打台式風味餐廳、玻璃幕牆、透徹明亮、暖和燈光、令人身心舒適、坐得安心、食得開心🙂小食二串一✨台式地瓜台語「地瓜」、即是番薯、幼條、炸脆偏橙黃、偏甜香、番薯愛好者必食拼奶醬多士$40多奶多醬、邪惡絕配、yummy yummy熱黑糖冬瓜茶⋯滋潤暖胃唉✨滷水雞翼(3隻)⋯雞翼入晒滷水汁、上晒豉油色、色澤均勻、惹味無窮拼丹麥多士Dasish$40酥香鬆軟、外層金黃脆口、咬一口、溶化口腔感!熱柑桔檸檬⋯ 清香柑桔🍊、鮮檸檬🍋、味道非常夾、滋潤喉嚨✨鐵板西冷牛扒(2 塊)102牛扒🥩肉質軟腍、濃香牛味、跟餐仲有廚師腸一條、地瓜薯條、粟米粒、切片椰菜、材料豐富、滋味又惹味😋意粉🍝、幼條、份量十足、大大碟、軟硬度適中,配黑椒汁一流👍🏻+$10特濃朱古力珍珠⋯⋯超特濃朱古力、台式珍珠、雙重口感、yummy yummy ✨台式燒牛肉肉燥飯$69滷水牛肋條、軟腍入晒味、台式肉燥冇得輸、醒胃配菜(雪𥚃紅)、甜甜鹹鹹、🈵滿飯餸、飽肚滿足!+10士多啤梨牛奶雪香清香士多啤梨🍓、淡淡奶香、色彩粉紅迷人、灑上脆粒、賣相吸睛、完美ending 拾玥西環堅尼地城卑路乍街80號Impe
😘😘😘

主打台式美食
小食二串一
✨台式地瓜
拼奶醬多士$40
多奶多醬、邪惡絕配、yummy yummy
熱黑糖冬瓜茶⋯滋潤暖胃唉
✨滷水雞翼(3隻)
⋯雞翼入晒滷水汁、上晒豉油色、色澤均勻、惹味無窮
拼丹麥多士Dasish$40
酥香鬆軟、外層金黃脆口、咬一口、溶化口腔感!
熱柑桔檸檬⋯ 清香柑桔🍊、鮮檸檬🍋、味道非常夾、滋潤喉嚨
✨鐵板西冷牛扒(2 塊)102
✨台式燒牛肉肉燥飯$69
+10士多啤梨牛奶雪香
拾玥
西環堅尼地城卑路乍街80號Imperial Kennedy 地下6號舖
港鐵堅尼地城B出口、步行約2分鐘

奶醬多士拼滷水雞翼
台式地瓜拼丹麥多士
2025-01-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
  • 士多啤梨牛奶雪香
  • 特濃朱古力珍珠
  • 滷水雞翼拼奶醬多士
2024-09-16 1530 views
呢日放工約朋友去佐堅尼地城食晚飯,朋友住呢度附近,特別推介佐呢間台式餐廳,這間餐廳以其多樣化的台式美食聞名,無論是鹽酥雞、肉燥飯,還是火鍋,都能滿足不同食客的需求,可以稱得上為台式茶餐廳。。我們點了兩款唔同的火鍋,我選擇了台灣古早牛肉火鍋,佢搭配牛肋條,真係好滿足!火鍋的配料非常豐富,包括台灣凍豆腐、花枝丸、鱈魚湯包、芋頭貢丸、麻辣貢丸、鵪鶉蛋、娃娃菜、金菇、香菇貢丸、蕃茄、粟米和木耳,每一樣都好新鮮,令火鍋更加美味。特別是牛肋條,肉質鮮嫩,煮熟後吸收了湯底的精華,口感一流。。另外可以揀一款主食,我選了我最愛既新竹米粉,搭配火鍋真係絕配,米粉滑順,吸收了湯底的味道,讓整體的用餐體驗更加升級。而且,餐廳還提供多款飲品選擇,就算珍珠奶茶都唔駛額外加錢,這一點更添驚喜!。我朋友則選擇了麻辣小火鍋,搭配豚肉,湯底的麻辣味道濃郁,香氣四溢。雖然配料和我一樣,但麻辣的湯底讓整道菜有了不同的層次感,吃起來特別過癮。朋友一邊品嚐一邊讚不絕口。。整體來說,這間台式餐廳不單止食物選擇多樣,味道亦非常出色,無論是想要懷舊的台式料理,還是想要享受火鍋的熱鬧,這裡都能滿足你。。拾玥西環堅尼地城卑路乍街80號Im
1919 views

拾玥
西環堅尼地城卑路乍街80號Imperial Kennedy地下6號舖

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #likeforlike #followforfollow #kennedytown #ktownfood #hklocalfood #taiwanfood #taiwanrestaurant #hotpot #octmoon #香港美食 #美食 #堅尼地城美食 #堅尼地城食乜好 #香港地道 #台灣菜 #台灣美食 #香港好去處 #台式美食 #火鍋 #台式火鍋 #珍珠奶茶 #拾玥
2024-09-12
$140 (Dinner)
  • 台灣古早牛肉火鍋
  • 麻辣小火鍋
  • 珍珠奶茶
2025-02-20 0 views
之前在將軍澳吃過一次,感覺親民大份好吃,今天來到堅尼地城新分店再嚐一次👍🏻餐廳menu 有一系列的晚巿套餐,包括小食和飲品。主菜有肉躁飯,牛肉麵,湯麵,台式涮涮鍋,鐵板餐,即燒熱鍋小菜等,選擇非常多,價錢親民。🍜自選麵尊享套餐⭐️田園蕃茄湯底配稻庭烏冬⭐️巨人雞排.台灣直送雪魚包⭐️滷水雞翼湯底有清新的蕃茄味,配料豐富有紅蘿蔔,椰菜,雪菜。雞扒大塊香口,雪魚包juicy 鮮味👍🏻烏冬份量超多,又滑Q彈。🍲日式壽喜燒sukiyaki 小火鍋(牛肉)熱辣辣火鍋超適合冬天,牛肉片味濃而且很滑。另外有五款肉丸,都非常好吃。蔬菜吸收了壽喜燒湯底和牛肉的精華,很甜很嫩。🥬上湯浸時蔬生菜新鮮爽口🍹巨峰提子檸檬冰甜甜酸酸很解渴🍹朱古力牛奶雪香超濃朱古力,不會太甜,加上脆片,口感很棒。⭐️非常推薦的一間台式料理,感覺全部食物都用心制作。

🍜自選麵尊享套餐
⭐️田園蕃茄湯底配稻庭烏冬
⭐️巨人雞排.台灣直送雪魚包
⭐️滷水雞翼

🍲日式壽喜燒sukiyaki 小火鍋(牛肉)

🥬上湯浸時蔬
生菜新鮮爽口

🍹巨峰提子檸檬冰
甜甜酸酸很解渴

🍹朱古力牛奶雪香
超濃朱古力,不會太甜,加上脆片,口感很棒。

⭐️非常推薦的一間台式料理,感覺全部食物都用心制作。

2025-02-12
Type of Meal
Dinner
  • 日式壽喜燒sukiyaki 小火鍋
港大附近这家拾玥开了有一段时间了,一直想吃但没找到合适机会,今晚朋友过生日,正好一起来吃生日面–我们点了一份自选手工汤面,有麻辣、番茄、猪骨汤底可以选,配菜也可以按自己喜好搭配,面的口感是那种软软糯糯的,吸满汤汁很入味。–铁板扒餐和涮涮锅真的很有夜市的感觉!肉排的分量超级足,配菜也很丰富,地瓜薯条非常惊喜,是想要单点的程度!–整体感觉是很精致的一家店,菜式的分量也很足,店面环境不错,适合和朋友一起来

3K
2025-02-15 0 views
今日約了朋友去堅尼地城午餐,由於時間關係要食啲輕便快捷,終於帶我去了一間台灣菜餐廳,環境相當好,舒適。午巿套餐多款選擇,有牛肉麵,滷肉飯,花枝丸,貢丸⋯⋯價錢實惠。台灣蕃茄牛肉手工麵蕃茄湯底不簡單,加入了紅棗,養生。手工麵質感有彈性,有嚼口,掛湯也不錯。牛肉份量不少,肉質腍滑不黏牙,肉汁豐富。滷水雞翼雞翼調味嘅滷水汁恰到好處,不會過鹹,滋味。香芋雪香不知雪香是什麼,原來係胚牙。啖啖清香芋頭味,混合胚牙,增添了口感。

台灣蕃茄牛肉手工麵
蕃茄湯底不簡單,加入了紅棗,養生。
手工麵質感有彈性,有嚼口,掛湯也不錯。
牛肉份量不少,肉質腍滑不黏牙,肉汁豐富。

滷水雞翼
雞翼調味嘅滷水汁恰到好處,不會過鹹,滋味。

香芋雪香
不知雪香是什麼,原來係胚牙。
啖啖清香芋頭味,混合胚牙,增添了口感。

2025-02-14
$150 (Lunch)
最近去了這間台式餐廳食晚餐,餐廳光猛整潔,桌椅頗寬闊,讓人覺得舒適而不擁擠,加上大碟性價比高,吸引了不少街坊客來幫襯。🐖醬汁巨人雞扒拼香芧豬扒肉燥飯套餐份量幾驚人,「巨人雞扒」,的名字沒有誇大,雞扒的尺寸比手掌還要大,外層酥脆不油膩,內裏卻保留了肉汁,嫩滑多汁。搭配的香芧豬扒同樣不錯,口感柔嫩,豬肉經過醃製後非常入味。而肉燥飯的表現也不遜色,米飯粒粒分明,拌上濃郁的肉燥汁,惹味。雖然我選了「少汁」,但依然依然夠味,是個令人滿足的主食選擇。🐥滷水雞翼(追加)滷水的香氣非常濃郁,肉質軟嫩,滷水有滲透到雞肉中。🥭愛文芒果茉莉花茶(熱,少甜)芒果香氣濃郁,與茉莉花茶的清香很好的結合。點了「少甜」的版本,甜度剛剛好,不會太膩,熱飲喝起來暖胃解膩。🍅蕃茄濃湯小火鍋豚肉配新竹米粉蕃茄濃湯的味道酸甜適中,搭配的豚肉片切得薄而均勻,煮熟後仍保有肉質的嫩滑。新竹米粉吸收了濃湯的滋味,口感滑順且帶有淡淡的米香,火鍋內的麻辣貢丸亦令我印象深刻,香香麻麻的味道,很特別。🍵蜂蜜綠茶茶香濃郁且帶有自然的甘甜,蜂蜜的味道不會過於搶戲,整體喝起來非常解渴,又不會讓人感到負擔。

🐖醬汁巨人雞扒拼香芧豬扒肉燥飯

🐥滷水雞翼(追加)
滷水的香氣非常濃郁,肉質軟嫩,滷水有滲透到雞肉中。

🥭愛文芒果茉莉花茶(熱,少甜)

🍅蕃茄濃湯小火鍋豚肉配新竹米粉

🍵蜂蜜綠茶

2025-02-06 0 views
想食養生雞湯又想食吓邪惡嘅鹽酥雞嚟呢度就最啱喇~樣樣都有啲 種類繁多 想食西式嘅連鐵板餐都有😌❣️台灣鹽酥雞食落有好脆口 除咗鹽酥味之餘仲有少少辣椒粉雞肉好嫩滑 脆漿夠薄身 真材實料㗎❣️蟲草花養生雞肉小火鍋配稻庭烏冬凍冰冰一於打邊爐先 呢啲一人火鍋啱晒 配料有凍豆腐、澎湖A級花枝丸、鱈魚湯包、芋頭夏丸、麻辣貢丸、鵪鶉蛋、娃娃菜、金菇、香菇貢丸、粟米樣樣有啲 係滿足嘅感覺雞肉係有成隻雞髀 煲到最尾先食依然好滑溜❣️醬汁巨人雞扒拼香茅豬扒肉燥飯食肉獸就最啱點呢味 兩大塊扒 雞扒炸到好香口 香茅豬扒就好重香茅味鍾意呢度嘅肉燥唔係偏甜嘅口味而且唔會話好多肥豬肉 撈飯食晒都好放心❣️鹽酥麻辣貢丸麻辣貢丸食得出係台灣風味 原來炸過再配埋辣粉更加滋味❣️上湯浸時菜雖然係跟套餐 但份量又一啲都唔少喎
想食養生雞湯又想食吓邪惡嘅鹽酥雞
嚟呢度就最啱喇~
樣樣都有啲 種類繁多 想食西式嘅連鐵板餐都有😌

麻辣貢丸食得出係台灣風味
原來炸過再配埋辣粉更加滋味

❣️上湯浸時菜
雖然係跟套餐 但份量又一啲都唔少喎
嚟咗呢間喺堅尼地城嘅台灣菜餐廳諗住食個簡單晚餐🤣$118「蟲草花養生小火鍋(可選:雞肉/豚肉/牛肉)」:揀咗雞肉,雞件大大件有幾件件件都好多肉兼且肉質夠滑🤣,蟲草花就幾好味🤣,其他材料好似包括貢丸、香菇貢丸、芋頭貢丸、花枝丸、鵪鶉蛋、金菇菜、娃娃菜 等,都幾豐富🤣跟餐「珍珠奶茶(熱)/ 優惠 / 多奶」:夠滑🤣跟餐「肉燥飯」:大大碗上邊鋪滿肉燥幾好味😋$118「蕃茄濃湯小火鍋(可選:雞肉/豚肉/牛肉)」:揀咗豚肉,豬肉片幾好豬味🤣,蕃茄湯底都幾好味🤣,其他材料就同「蟲草花養生小火鍋」應該差唔多🤣仲揀咗「公仔麵」:「公仔麵」吸收咗蕃茄湯又幾好味喎🤣加 $10「香芋珍珠(熱)/ 優惠 / 多奶」:都係夠滑仲有啲啲芋頭香味🤣$33「滷水雞翼(5隻)」:雞翼滷得好入味仲超腍,一咬就幾乎完全離骨👍
嚟咗呢間喺堅尼地城嘅台灣菜餐廳諗住食個簡單晚餐🤣

跟餐「珍珠奶茶(熱)/ 優惠 / 多奶」:夠滑🤣

跟餐「肉燥飯」:大大碗上邊鋪滿肉燥幾好味😋

仲揀咗「公仔麵」:「公仔麵」吸收咗蕃茄湯又幾好味喎🤣

$140 (Dinner)
2025-01-24 121 views
喜歡去拾玥,因為性價比高,配搭多樣化,抵食,最緊要係出品保持水準。今日二人同行又去食,一人台灣涮涮鍋專享套餐係我至愛,今次點了蟲草花養生小火鍋(豚肉),配肉燥飯,及蕃茄濃湯小火鍋(牛肉),配新竹米粉,還點選了兩款小食:滷水雞翼和台灣地瓜薯條兩個火鍋先上,每款火鍋,都配置了指定的材料:各款不同的丸類,雜菜,連同所選肉類,滿滿的裝上一鍋,開火煮熟各樣材料後,便可以與選配了的粉麵飯類一起享用,朋友選的蕃茄湯底,當然是牛肉的最佳拍檔,再加上新竹米粉煮一分鐘左右索咗湯一起吃,濃郁而且口感極之豐富。我選的蟲草花湯底,則十分滋潤清甜,煮好的蟲草花拌著肉燥飯吃,很有層次感,這裡提供的辣椒油十分惹味,丸類和雜菜點一點最適合 小食方面,滷水雞翼好入味,雞翼不會煮得過腍。特別要讚地瓜薯條,係越食越不能停下來,自然甜味原來咁好味,個人覺得不點茄醬都冇問題,炸得乾身挺身香脆可口。我們都喜歡珍珠奶茶,點了原味和特濃朱古力味,呢個寒冷天時飲就最適合,暖在心頭,珍珠發得煙煙韌韌有咬口剛剛好吃一頓滿足嘅晚飯,傾吓偈,開開心心過兩小時,一樂也!

吃一頓滿足嘅晚飯,傾吓偈,開開心心過兩小時,一樂也!
2025-01-23 82 views
放低碗嘢飲啖湯即出事。味精,調味較出嚟,十分單薄,一點牛味也沒有。睇樣完全係車仔麵造型。看著已沒有食慾。完全not my cup of tea, poorly executed with no heart whatsoever.麵又話手工麵,一點也不Q彈又不掛湯,吃了兩口已唸緊contingency plan.不過,堅城真係冇好嘢食已係鐵一般嘅事實,大佬真係免得過都咪嚟,跌錢又一肚氣,難得咁多咁難吃嘅店聚集一齊都揾倒生存空間🤣
2025-01-09 151 views
🍜台灣紅燒手工牛肉麵牛肉香嫩,连着筋,味道不错,手工麵質地可口,一口湯,一口麵,冬天吃一碗牛肉麵,暖意窩心。🐤滷水雞翼浸泡過滷水之後,雞翼爽口彈牙,加上誘人的醬汁味,香濃可口。🥬上湯浸時菜 爽脆的生菜,新鮮。🥢上湯香菇貢丸彈牙的貢丸,有香菇的香味,一咬有爆汁的口感。🥩西冷牛扒拼香茅豬扒餐,薯菜,黑椒汁牛扒大大塊,性價比不錯,搭配薯條🍟,黑椒汁經典入味。#kennedytown #堅尼地城美食
🍜台灣紅燒手工牛肉麵

🐤滷水雞翼
浸泡過滷水之後,雞翼爽口彈牙,加上誘人的醬汁味,香濃可口。

🥬上湯浸時菜
爽脆的生菜,新鮮。

🥢上湯香菇貢丸
彈牙的貢丸,有香菇的香味,一咬有爆汁的口感。

🥩西冷牛扒拼香茅豬扒餐,薯菜,黑椒汁
牛扒大大塊,性價比不錯,搭配薯條🍟,黑椒汁經典入味。

#kennedytown #堅尼地城美食
2025-01-08 136 views
今天和朋友在堅尼地城海邊拍照後,吃了一個性價比高的下午茶🤤-<醬汁巨人雞扒拼鹽酥雞肉燥飯> $77去台灣店點鹽酥雞和肉燥飯是常識吧☺️雞扒名乎其實的大份量,肥美嫩口,鹽酥雞也炸的香脆,配上甜甜的肉燥配飯吃一流🤤跟餐還有杯珍珠奶茶不用加錢👍🏻-朋友想吃茄牛通就點了<田園番茄湯鮮牛肉通粉 拼牛乳炒蛋、牛油多士>配上珍珠奶茶的整個茶餐只需要$40呢!量足而價錢便宜👍🏻蛋炒得很香,配上烤過的多士好吃,蕃茄牛肉通粉的湯底也挺濃🤤想不到台式小店煮的港式餐也很有風味-還點了小吃<鹽酥澎湖特A級花枝丸(4粒)> $35 和<台灣地瓜薯條> $30花枝丸配上七味粉很惹味😛地瓜薯條香甜脆口,吃的很過癮☺️
今天和朋友在堅尼地城海邊拍照後,吃了一個性價比高的下午茶🤤
<醬汁巨人雞扒拼鹽酥雞肉燥飯> $77
花枝丸配上七味粉很惹味😛地瓜薯條香甜脆口,吃的很過癮☺️
2024-12-31 157 views
鹽酥雞鹹酥雞的氣味濃郁、口感酥脆,我吃完麵才開始吃它,外皮仍會保持酥脆、內裡多汁的口感田園鮮蕃茄湯手工麵湯底清新,酸甜適中的田園鮮蕃茄湯,配上Q彈口感的手工麵 ,另外還加了香茅豬扒(1塊)和台灣直送芋頭貢丸(3粒)我很愛吃芋頭,外層是豬肉肉漿, 里面是芋頭, 香甜Q彈的芋頭綿密有滋味加入豬肉的口感,越嚼越香炸地瓜薯條熱騰騰的,是香甜鬆軟的風味,原味就已經很香甜,點茄汁更好吃香芋珍珠(熱)珍珠口感煙韌,甜度適中
鹽酥雞

田園鮮蕃茄湯手工麵

炸地瓜薯條

熱騰騰的,是香甜鬆軟的風味,原味就已經很香甜,點茄汁更好吃

香芋珍珠(熱)
珍珠口感煙韌,甜度適中
2024-12-26 198 views
鐵板西冷牛扒🐮薯菜黑椒汁:呢舊牛扒煎得啱啱好,外皮煎香,而入面好多汁,仲有脆卜卜嘅薯條🍟,淋上熱辣辣嘅黑椒汁,鮮嫩入味。台灣手工牛肉麵🍜麵條好爽滑,牛肉🥩係用上等嘅肉質,🐮燉得好焾,湯底仲有精心調味,味道濃厚而唔會膩,真係好有台灣特色。上湯澎湖花枝丸,🥢爽口彈牙,上湯清甜且鮮美,帶出咗花枝嘅甜味。鹽酥雞🐤金黃酥脆,入面嘅雞肉好嫩,多汁,再撒上啲椒鹽去調味後🥰每一粒都好好味,又脆又香。

這間台式料理性價比超高,人均$150不用已經可以吃到很豐富的火鍋+台式料理!店舖裝修光猛整潔,有多款鍋物和麵食提供,另外還跟配台式飲品,整個套餐份量也很大,超抵吃!🥘◖台灣古早牛肉火鍋(牛肋條)◗ $128這個一人鍋也是很划算,鍋物的配料有:凍豆腐、花枝丸、鱈魚湯包、芋頭貢丸、麻辣貢丸、香菇貢丸、鵪鶉蛋和雜菜,也算是很豐富!主食選了手工麵,建議先早點下鍋煮,才能煮得入味~🥩◖鐵板西冷牛扒拼香茅豬扒◗ $112鐵板扒類本來就配了番薯條和雜菜,另外可以選一款主食,選了肉燥飯,份量巨大,份量二人分享也足夠!鐵板牛扒和豬扒都各有兩塊,這個肉的份量也真的夠,而且肉質不會乾柴,不用加汁也夠入味的!🍗◖台灣鹽酥雞◗ $38一口鹽酥雞炸得夠酥脆,加上辣粉,味道甜甜辣辣,挺過癮的!🧋◖珍珠奶茶◗ 跟餐珍珠奶茶可以自己選擇甜度和冰度,奶茶挺香滑的,但應該不是用鮮奶沖調,有些許奶精的感覺🍇◖巨峰提子檸檬冰◗ +$10巨峰提子味香濃,但檸檬只有一片,感覺不太值這個價錢

🥘◖台灣古早牛肉火鍋(牛肋條)◗ $128

🥩◖鐵板西冷牛扒拼香茅豬扒◗ $112

🍗◖台灣鹽酥雞◗ $38
一口鹽酥雞炸得夠酥脆,加上辣粉,味道甜甜辣辣,挺過癮的!

🧋◖珍珠奶茶◗ 跟餐

🍇◖巨峰提子檸檬冰◗ +$10
巨峰提子味香濃,但檸檬只有一片,感覺不太值這個價錢