2023-08-24 43 views
#搞串個pantry喺港島區返工💼放lunch,要搵到又好食,又抵食嘅😋真係幾難。我哋今次就去咗一間位於 #灣仔 嘅 #泰國菜 🇹🇭餐廳,佢平時夜晚係做 #打邊爐 🔥,不過晏晝有泰式午市套餐☀️。裝修風格好有泰式風情,連枱凳、餐具都係泰國風🥳!🦆泰式鴨髀河($88)湯底🍜嘅有濃郁嘅鴨肉味、鴨油香味、仲有好特別嘅甜味🍬,食落感覺好新鮮,令人忍唔住想繼續食🤤。鴨髀🍗好大隻,肉質好軟腍,鴨味濃!🦐冬陰功蝦金邊粉($68)冬陰功嘅酸甜味、同埋香茅芫荽嘅香料味🍀好出。蝦都幾多隻,食得出係用新鮮蝦🌊,而唔係冰鮮入貨,而且剝晒蝦殼好貼心💕。🧋泰式奶茶(+$12)泰式奶茶最大嘅特點就係偏甜🍭,不過飲落口感比起出面其他泰式奶茶更加順滑,除咗奶香味🥛,仲有少少雲呢拿🍨嘅味,原來飲出嚟好夾!🍋青檸梳打(+$12)做到心目中嘅清爽感覺🎐,而且梳打嘅碳酸係幼細氣泡🫧,飲落好清新。
#搞串個pantry

🦆泰式鴨髀河($88)

🦐冬陰功蝦金邊粉($68)

🧋泰式奶茶(+$12)

🍋青檸梳打(+$12)
泰式鴨脾河
冬陰功蝦金邊粉