2022-07-29
一早過嚟大圍隆亨邨找朋友,中午一齊係隆亨商場的「川味雞烤魚大王」食午市烤魚火鍋,不用等到夜晚先有得食,正👍午市火鍋套餐有烤魚同雞煲兩款選擇,我哋揀咗烤魚套餐$328有三種魚:小邊鯇魚、原條鉗魚、海鱸魚,四款不同口味:剁椒烤魚、重慶麻辣烤魚、酸菜烤魚及泡椒烤魚,另外包配料A一款及配料B二款。🔸重慶麻辣烤魚原條鉗魚先烤後煮的口感,跟大陸口味近似,還可以選大辣中辣小辣,非常地道,配搭烤魚的配料有菇類、大豆芽、馬鈴薯、白蘿蔔、紹菜等等,在烤魚下面一起煮,也多了份鮮甜,好滋味!🔸配料A : 黑毛豬腩片,味道濃郁,口感爽脆👍👍🔸配料B : 我特別揀咗蜂巢豆腐及Q彈的闊薯粉,因它可以吸收晒麻辣湯底嘅精華,一邊吃着一邊小火慢慢煮,越煮越入味,實在太過癮了😋😋食到流晒汗飲杯芒果沙冰$26及加大杯凍奶茶🧋$26,冇得頂👍👍
🔸重慶麻辣烤魚
🔸配料A : 黑毛豬腩片,味道濃郁,口感爽脆👍👍