觀塘真係一個好多美食嘅地方,每個月都差不多有新嘅店舖,今日午餐去到駱駝漆大廈覓食—鳥棲日本料理。餐廳內裡裝修簡約,燈光柔和,我地被安排坐梳化位非常舒適,另外入面有個半開放嘅廚房,客人可以睇到廚房內嘅情況。午餐以定食為主,我同朋友選擇咗七味牛肉豆腐鍋定食及蒲燒鰻魚定食,飲品就加錢要咗手調咖啡,我地兩個都揀咗熱及凍嘅玫瑰咖啡。定食包括咗一份新鮮沙律,一碗麵豉湯同飲品。原條蒲燒鰻魚定食原條鰻魚份量足,味道帶點焦香,食落魚肉嫩滑,皮脂算肥美,而且少骨(可以講係食唔到有骨)但因定食關係,魚和飯係分開放,所以醬汁係加係鰻魚上,較難用來拌飯,但勝在鰻魚好味,所以唔差。七味牛肉豆腐鍋定食感覺好似日式家庭料理,豆腐滑溜,牛肉及豆腐滲透晒湯汁好入味,而且有一丁點辣好惹味,用湯汁送飯非常一流。最驚喜嘅係玫瑰咖啡,飲起嚟帶有淡淡的玫瑰花香味,軟綿的奶泡上撒上玫瑰花瓣作點綴,熱飲拉花好靚亦有玫瑰花瓣點綴。提提大家,餐廳有提供bb櫈(供應有限)而且幾靚,非常適合小朋友一同用餐。

午餐以定食為主,
定食包括咗一份新鮮沙律,一碗麵豉湯同飲品。

七味牛肉豆腐鍋定食

最驚喜嘅係玫瑰咖啡,
玫瑰咖啡

Type of Meal