2005-04-15
同舊同事聚舊,因其中一位大力推薦呢度,就黎左一試。星期六收工後,趕黎,行左三層樓梯,迎面係一道白色o既木門,冇大大個招牌,感覺好住家。入到去係一個細細的單位,裝修簡單整潔。一點半左右,幾張檯都坐滿了,睇黎都有一定的捧場客。同事負責訂檯,四個人居然都可以霸左一間可坐六人o既房仔,有privacy,幾好。坐底一睇,三位舊同事已經食左一round頭盤o既沙律,正摸住個肚等我。呢度o既set lunch包括自助沙律吧一round、湯、三選一的主菜以及二選一的甜品。沙律吧有幾款沙律,包括咖哩薯仔、紅洋蔥牛柳絲以及各類生菜、車厘茄同粟米粒,醬汁則有法式橄欖油醋汁同千島醬。兩款沙律o既味道都唔錯,咖哩薯仔沙律當然唔辣,但調味幾適中,不過食落似日式沙律多D;紅洋蔥牛柳絲沙律用o既係靚牛肉,紅洋蔥亦好鮮甜,撈左少少陳醋同黑椒碎,唔錯!生菜方面,輪到我時已得番D水尾,所以只夾左D車厘茄,至於栗米,睇得出係罐頭貨色,即時聯想倒pizza hut沙律吧,哈哈!個麵包就好唔掂,係凍左o既蒜茸多士﹝據早黎o既同事講,上檯時都唔係熱的了﹞,見倒都唔會放入口。個湯係雜菜湯,用細細個o既咖啡/茶杯裝住,幾的式,味道只係
呢度o既set lunch包括自助沙律吧一round、湯、三選一的主菜以及二選一的甜品。沙律吧有幾款沙律,包括咖哩薯仔、紅洋蔥牛柳絲以及各類生菜、車厘茄同粟米粒,醬汁則有法式橄欖油醋汁同千島醬。兩款沙律o既味道都唔錯,咖哩薯仔沙律當然唔辣,但調味幾適中,不過食落似日式沙律多D;紅洋蔥牛柳絲沙律用o既係靚牛肉,紅洋蔥亦好鮮甜,撈左少少陳醋同黑椒碎,唔錯!生菜方面,輪到我時已得番D水尾,所以只夾左D車厘茄,至於栗米,睇得出係罐頭貨色,即時聯想倒pizza hut沙律吧,哈哈!個麵包就好唔掂,係凍左o既蒜茸多士﹝據早黎o既同事講,上檯時都唔係熱的了﹞,見倒都唔會放入口。個湯係雜菜湯,用細細個o既咖啡/茶杯裝住,幾的式,味道只係普通。
主菜有三款,包括魔鬼魚扒、白汁磨蘑意粉同鵝肝汁煎牛扒,兩位女士選左魚、男士要左意粉,咁我就即管試下侍應小姐推薦o既牛扒啦!牛扒果然唔錯,要medium rare就真係俾倒medium rare,食得出係新鮮o既tenderloin,個汁亦有鵝肝o既味道,配上翠綠而甜脆o既法國長豆,果然冇介紹錯。都試左幾口其他o既主菜,魔鬼魚扒o既味道有少少怪,但肉質好嫩滑,都OK;個意粉o既用料雖然好普通,但味道真係好好,煮得軟硬適中(al dente),個汁亦非常香濃美味,不過食落都有少少「漏」。
甜品係panna cotta同白提子芝士蛋糕,兩位女士都要左panna cotta,男士同怕奶o既我就要左白提子芝士蛋糕。據聞個panna cotta非常軟滑,配上鮮藍莓醬,賣相都好好。我個芝士蛋糕味道幾清,不過就食唔出有白提味了。臨尾飲埋杯水準普通o既咖啡,大家傾傾講講,都成三點幾至走呢!
整體而言,呢度食物質素都唔錯,但以午餐o既餐牌而言,就睇/食唔出係法國菜囉!