2023-06-08
原本今日去Obar,俾多次那間韓國餐廳,希望唔會上次食,等了45分鐘才上菜。點知今日東主有喜,休息!天氣炎熱,我唔想再去珍姐廚房。上星期五一邊食,一邊流汗。地方又窄,夏天頂唔順行去餸記潮食,無開門! 其實呢間唔太好味,只是地方夠大,冷氣夠。對面似是五金舖的老細,話識呢間舖的老細,話有人番,立刻打電話俾老細。我和同事們已諗去邊度食蓬星期三,源品車仔麵和谷媽媽不營業。同事諗起有其他同事去過大坑火龍文化館午餐,唔錯搭𨋢上一樓,環境不錯,招呼又好。我睇見食客唔係呢頭返工,似退休人士有set lunch, 飲品可揀汽水或開壺茶。我揀了開壺龍井。我飲落太淡味,打開茶壺一看,原來是茶包。炒飯最好味,有粒粒咸蛋黃餐前有小食-青瓜,唔夠酸,不過送炒飯,好味喎可能客家用的伊麵不同,平時食龍蝦伊麵的伊麵,不是同一樣質感雞完全無客家咸雞的味道扣肉太肥白飯用缽仔上,我好耐見過希望set lunch隔一段時間會有更改就好了
蓬星期三,源品車仔麵和谷媽媽不營業。
同事諗起有其他同事去過大坑火龍文化館午餐,唔錯
炒飯最好味,有粒粒咸蛋黃
餐前有小食-青瓜,唔夠酸,不過送炒飯,好味喎
可能客家用的伊麵不同,平時食龍蝦伊麵的伊麵,不是同一樣質感
雞完全無客家咸雞的味道
扣肉太肥
白飯用缽仔上,我好耐見過
希望set lunch隔一段時間會有更改就好了