2012-12-05 1118 views
一直都知道AE白金信用卡可以在指定美心旗下的食肆享有半價優惠,不過多年來我都無能力申請此卡。直到友人收到了信用卡,終於可以去一嚐'半價飯'的機會,呵呵﹗一直好想試美心的八月系,諗住去就近的九龍塘八月花﹑又一棧及朗豪坊的八月軒,打電話訂枱時才知道三間均滿座了,最後便在沙田美心皇宮食。我們訂了枱,不過時間尚早,加上入面大把位,所以知客叫我們隨便入去坐便成。問清楚侍應後,半價優惠只限正價餐牌,所有套餐﹑最新推廣﹑是日精選等等都不受用。不過正價菜式選擇都不少,我們都考慮良久才有共識。看到好多人都飲例湯,最好的是可以有半份點,半份約有五個飯碗量,適合2-3人享用,我們又要半份啦。例湯半份$58/半價$$29,是日湯是粟米紅蘿蔔粟子豬骨湯,雖然油份多了少少,但味道都不賴,很清甜,充滿住家風味,而湯渣份量都不少,可以當一個小菜了。生炒骨$68/半價$34,一吃便得吃得出不是整定貨色,絕對是即叫即做,每一粒的皮都超級脆卜卜,裡面大舊肉,又無什麼肥膏,啖啖肉食這才過癮嘛。醬汁調配剛好,味道酸甜平衡,份量不多不少,剛好每一粒都黏滿汁,配以青椒﹑紅椒和洋蔥,亦好送飯。來一個小炒,想要清淡,這個荷芹百合炒魚崧

,最後便在沙田美心皇宮食。

屋企湯
送飯良品
來一個小炒,想要清淡,這個荷芹百合炒魚崧$78/半價$39應該是最好了。荷蘭豆和芹菜用猛火炒過後仍保留天然的清甜,而鯪魚肉片食極都有似的,不過味道鹹了少少。
配搭健宜的小炒
友人提議食點海鮮,原隻蟹的生福粉絲大肉蟹$168/半價$84好似抵食好多呢﹗
可是等了一小時都沒有出現,期間追了2,3次單了。最後有得食的時候,發現粉絲已經乾巴巴,煲內一點汁也沒有
,我覺得是廚房煮好了但無人拿出來呢﹗
敗在太乾!!
粉絲真是好乾硬,食了幾口只有放棄。
至於隻蟹又真是幾大隻,入面都算幾好肉的喇,雖然泡過油才煲,不過都食到鮮味來,可是質感上都是偏乾身,其實有考慮過退回廚房再弄,但又好煩咁,最後哽哂便算。

見到經理只送糖水給相熟食客,及後我問他,他竟說餐廳是沒得送糖水呢。= ="不過糖水都有半價,為起上來好平所以自己付錢食更好啦﹗
菊花南北杏燉雪梨$22/半價$11,雪梨好甜美,糖水清潤非常,飲完喉嚨超舒服的呢。
一人一盅
至於友人食的桑寄生蛋茶$15/半價$7.5,半價都有原隻蛋奉上,不過友人話好硬。
開頭無那麼多客人時,侍應的服務都尚算欣勤,不過到了繁忙時間,約七點半之後,眾食客已經迫滿酒樓
,所有侍應都做不切,忙得不可開交。期間分別叫A,B,C君跟單,都是叫了無左回事,而要加水又等得好辛苦喔...

枱頭那碟前菜要$12,本來是咸脆花生,問一問先可以換,另一款是辣翠肉瓜豆腐紅腰豆,更正﹗
好過食花生啦
埋單需加茶錢$22和正價加一$44.3,最後每人$150都不用,堅平﹗

希望下次可以進攻八月系~~!
2012-11-03
$141.4