2024-08-26 1282 views
朋友仔生日想食日本野, 就試下半島酒店B1 釧 既Omakase 啦,以香港食omakase(Lunch)既價位,藏身於五星級酒店, 價錢完全可以接受**記得omakase 要揀壽司bar 枱**我地一行三人揀左華Hana , 只係比最貴既川kawa 少左一品前菜同一品料理,不過就可以食到10貫壽司一入座 staff 已經好細心介紹menu 同埋飲品原來佢仲係唎酒師,不過同行朋友都唔好酒,所以留返下次😫😫.午餐omakase 有三個選擇主要係前菜同一品料理既差別川 Kawa $1680前菜5品,一品料理2 品,壽司8貫,卷物,湯,甜品華Hana $1280前菜4品,一品料理,壽司10貫,卷物,湯,甜品幸 Kou $980前菜3品,壽司10貫,卷物,湯,甜品呢個係南瓜蓉茶碗蒸上面有龍蝦肉(勁爽口鮮甜)蒸蛋配南瓜蓉,一啖入口,蛋入面包含威南瓜蓉既甜, 係一種好穎既感覺, 好好食前菜~水雲酸酸甜甜好開胃北海道紫海膽,有別於香港常見既馬糞海膽味道較輕身,鮮甜❤️蟹肉壽司~一入口滿口蟹肉勁香原來中間伴左蟹膏甜品:我已經唔係好記得全名個真係好好食佢係一個炸既腐皮包住好細滑既豆乳cream 加黃豆粉,
**記得omakase 要揀壽司bar 枱**

一入座 staff 已經好細心介紹menu 同埋飲品
原來佢仲係唎酒師,不過同行朋友都唔好酒,所以留返下次😫😫

.午餐omakase 有三個選擇

前菜4品,一品料理,壽司10貫,卷物,湯,甜品
幸 Kou $980
前菜3品,壽司10貫,卷物,湯,甜品

呢個係南瓜蓉茶碗蒸
上面有龍蝦肉(勁爽口鮮甜)

前菜~水雲
酸酸甜甜好開胃

北海道紫海膽,有別於香港常見既馬糞海膽
味道較輕身,鮮甜❤️

蟹肉壽司~一入口滿口蟹肉勁香
原來中間伴左蟹膏

甜品:我已經唔係好記得全名個真係好好食
佢係一個炸既腐皮包住好細滑既豆乳cream 加黃豆粉, cream 一入口勁濃既豆乳香味, 外脆內軟,
飽到喊既我都成個食哂😂😂😂

總括成個體驗非常好, 壽司司傅會每道菜介紹, 又會有小小溝通交流唔會太over 太拘緊
不過自己覺得前菜同一品料理比較岀色, 壽司就正常發揮(紫海膽,蟹肉比較推介)