#pb食在尖沙咀 半島Felix餐廳嚐味晚宴🇯🇵又係Fine Dining❤️ 前幾日試左半島酒店入面嘅Felix🥰 今次吸引我地去係因為由東京半島酒店 @thepeninsulatokyo 客席廚師 Masateru Kiriyama 呈獻嘅限定Menu「FELIX 餐廳嚐味晚宴」😋 不過呢個Menu已經過去左 依家冇嫁啦🤪 餐廳位於半島酒店28樓 坐窗口位有海景😍 店內裝修設計出自法國知名設計師菲力.史特 去到大門已經覺得好現代化 非常特別👍🏻 最特別係佢所有椅套都係頭像🤣.今次試嘅Felix Experience 價錢$1888一位🥰 總共6個courses😋 如果想品酒師搭配葡萄酒 配4杯 $600 / 6杯 $800😍✨Starter✨🔹Amuse Bouche🦞Blue Lobster, Fennel Jelly, Caviar, Muscat, Lemon Dressing 推介❤️ 第一款係藍龍蝦配茴香啫喱、魚子醬、麝香葡萄、檸檬汁😋 用玻璃盤上好精緻🤪 藍龍蝦好厚肉 肉質超爽口 味道好鮮甜😍 配埋魚子醬、檸檬汁 鮮甜味更加提升 好好食👍🏻🔹Scallop🦪Ceviche,
#pb食在尖沙咀
半島Felix餐廳嚐味晚宴🇯🇵

✨Starter✨
🔹Amuse Bouche🦞

🔹Scallop🦪
Ceviche, Fig, Prosciutto, Mint Chimichurri
另一款係醃帶子配無花果、Parma Ham、薄荷香草醬😋 呢款相對冇咁驚喜🤪 有5舊帶子 食落酸酸地 幾開胃👍🏻

✨Main✨
🔹Foie Gras🐤
Pan-fried and Flan, Rhubarb Compote and Pistachio
第一款係香煎鵝肝配大黃蜜餞、開心果😋 鵝肝口感入口即溶 略嫌調味鹹左少少🤪 不過配埋蜜餞、開心果食又ok👍🏻 最驚喜係佢旁邊類似Crème Brûlée嘅伴菜 口感超滑 食唔停口😍

🔹Grouper🐟
Meunière, Braised Turnip and Salad, Spinach Purée, Horseradish Sauce
第二款係牛油香煎石斑配燴蘿蔔及沙律、菠菜茸、辣根汁😋 味道正常發揮 冇咩特別🤪

🔹Kagoshima A5 Sirloin🐮
Brown Sugar Spice, Sea Urchin-mashed Potato, Shallot with Skin
推介❤️ 最後一款係用黑糖香料包住鹿兒島 A5 和牛西冷煎配海膽薯蓉😋 廚師推薦食3成熟 上枱一見到肉色已經心心眼😍 食落肉質超嫩 入口即溶 而且牛味夠濃👍🏻 全晚最欣賞嘅一道菜❤️

✨Dessert✨
🔹Red Fruit Pavlova🍓
French Meringue, Strawberry Sorbet, Red Fruit Ragout
甜品係紅莓蛋白脆配士多啤梨雪葩、紅莓😋 上面嘅蛋白脆唔會過甜 底層嘅士多啤梨、紅莓等用紅酒醃過 酸酸甜甜😍 中意食莓類嘅人會好欣賞呢個甜品🤪

🔹Signature Felix Petits Four🍫
最後有4款小甜品送咖啡 / 茶🥰 包括咖啡曲奇、榛子朱古力、蝴蝶酥、酒心糖😋

整體✨ 今次係限定Menu吸引去食🤪 Felix位於半島酒店28樓 設計非常現代化 而且可以望到海景😍 淨係睇環境已經好正🥰 食物質素唔錯 份量適中👍🏻 可以bookmark做慶祝之選❤️

Felix (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店28樓