2019-01-27
可能適合對象:#日本蛋糕大師 #過江龍 #半熟芝士蛋糕 #紫醉金迷紫薯忌廉撻 甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️🍴:餐刀 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️🏷:✔️(另加3蚊)💬:環境幾得意,一入門口似大家樂咁,但較左行入啲,經過賣包嘅位置,會有一個Corner似Coffee Shop,可以坐底食件餅。店員好好,當小編唸緊食咩時,佢哋會推薦邊款好食。幾Welcome,Nice!🛒:中環 #cakeup_中環站🔘:件裝/ 個裝(約1磅左右。一日前親身或打電話嚟預訂。)————————————————————性價比:中上日本又一過江龍嚟香港開餅店,一眼望埋去餅櫃,會有少少係日本超級市場睇蛋糕嘅感覺。如果你哋唔知,𠵱間餅店雖則係日本品牌,但係其間個底係翠華同𠵱間餅店聯手嘅。不過唔好俾翠華個名令你卻步,蛋糕質素都算係OK。而佢哋有大蛋糕賣嘅款式暫時唔多,只有5款,包括草莓北海道忌廉蛋糕($330),半熟芝士忌廉芝士蛋糕($320),抹茶忌廉蛋糕($280),朱古力忌廉蛋糕($280)同紫薯忌廉撻($220)。而今日試嘅,就係有出細版嘅兩款:半熟芝士蛋糕同紫薯忌廉撻。半熟芝
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️
🍴:餐刀 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️
🏷:✔️(另加3蚊)
🛒:中環 #cakeup_中環站
🔘:件裝/ 個裝(約1磅左右。一日前親身或打電話嚟預訂。)
————————————————————
性價比:中上
半熟芝士蛋糕 💰:$32 / $320
對蛋糕有啲了解嘅人,一眼睇到個名,可能會令你聯想到半熟工房,但係小編問過,其實係冇「La Lung」嘅。而我食完,第一口感覺,好味!面層嘅Cream 好香牛奶味,唔漏,配埋芝士蛋糕,好有效果。芝士蛋糕甜中帶滿滿嘅芝士香,綿感足夠,有少少適中嘅漿口感,但唔嚴重。而底部餅底OK,夠脆口硬淨,有牛油香,餅底仲夾有驚喜,有原粒榛子係入面,正喎。好少會餅底加入原粒榛子去做,從而增加口感,特別。整體糕身好軟熟,好軟綿綿。由面嘅軟身輕飄飄嘅Cream,到中間半軟熟嘅芝士蛋糕,再到底嘅硬淨餅底,口感好分明。$32蚊,食晒軟綿硬嘅層次,Good!一個人食一件,算接受。
紫醉金迷紫薯忌廉撻
💰:$35 / $220
好香紫薯味呀喂,好香,好味。甜就甜啲啲,但口感好溫馨!佢啲紫薯係泥嘅質感,粉粉哋(即係好似芋泥咁)。加埋入面有好味嘅忌廉,好融為一體。正當條脷俾紫薯泥冚住時,黑加侖子醬個Fresh會hit到條脷。而我亦都好欣賞佢個底,係撻底,好好味。𠵱款蛋糕仲只係香港限定,值得一試,好味!好豐富嘅紫薯泥,好多,好味。而佢體形較為長身,屬於大件頭,我覺得兩個人Share會好啲,會有啲「點到即止」嘅感覺。一個人食可能就會有少少覺得「乜食咗咁多啖,都仲未食完嘅」
總結:唔錯,蛋糕好味,高質。服務都好好,就算嗌完蛋糕,店員會攞埋上檯俾你。但在蛋糕上檯時,覺得可以高格調啲。例如堂食,可以幫客人攞走埋張包蛋糕嘅膠紙,同埋可以攞走埋放底嘅底紙同膠底盤。其實人類一小步,個感覺會好好多。同埋其實佢仲有好多款蛋糕,我都好想試,包括紅莓吉士盒同 Cream Puff。睇吓遲吓有機會,再開心Share! ————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #假日好去處 #驚喜