2024-05-20
每逢喺南區行完山,或者海洋公園玩完一輪,朋友都會帶我哋黎近住海怡呢邊西村街市樓上食飯。街外人未必知道呢個街市上面隱藏住一間好受本地人青睞嘅蟹點,絕對係宵夜、海鮮、大排檔、泰國菜嘅混合體🥰晚市有個半價嘅四寶,白胡椒粉絲蝦煲原價$128,一至五近乎半價$68就食到!白胡椒味好香帶少少嗆,蝦新鮮實肉爽彈,有6-8隻非常抵食😍另外話明蟹點,當然要叫招牌孖寶套餐,咖哩炒大肉蟹(跟薄餅),配蒜蓉炒雜菜,真材實料店內直頭有大缸養住保證生猛。咖哩炒大肉蟹有斤半重,好大隻且肉質鮮嫩,巨鉗內以及蟹身嘅肉好好食,蟹膏亦惹味,最後成塊薄餅浸落咖哩汁入面無得輸🤤餐點種類繁多,有個同海洋公園crossover嘅本地鮮menu,本地雞蛋蒸花甲王$128,份量意想不到咁多,蛋十分滑嫩,花甲冇乜沙亦有肉地,亦係唔錯嘅選擇🙂↕️