2023-06-23
Ramato主打南意大利菜,手工意粉、牛排、海鮮,選擇唔多但每樣都好精緻。餐廳有兩層,下層係户外座位+吧位,上層係溫馨復古家庭風格,影相打卡都好睇!服務很好,好勤力斟水😂我好欣賞廚房能夠將三碟一齊上。*Burrata & Camone $188Burrata芝士香滑新鮮,有淡淡奶香,配搭camone番茄、新鮮羅勒葉、橄欖油,清爽唔膩。可以配搭前菜酸種麵包/橄欖油包食,無論係餐包定芝士,我都非常推!Pappardelle Al Ragu $178手工意粉闊度起碼有1.5吋😂厚身、煙韌,中間微夾生,真係煮到al dente,對我嚟講偏向過生。肉醬用豬肉、茄子,肉味濃到好似牛肉肉醬咁,番茄味恰到好處,唔會過甜過酸。入面仲好似加咗茴香粉,不過唔係好食得出。Ravioli di Ricotta e Spinaci $168意大利雲吞外層意粉皮偏厚,看似飽滿但其實餡料唔多。Ricotta芝士+菠菜係經典組合,味道比較淡,所以有少許雞湯提味。Trofie & Pesto alla Genovese $178扭紋型意粉同樣煮到al dente,中間微夾生,掛住滿滿嘅青醬,羅勒味十分濃郁,配搭青豆、薯仔
Burrata & Camone $188
Pappardelle Al Ragu $178
扭紋型意粉同樣煮到al dente,中間微夾生,掛住滿滿嘅青醬,羅勒味十分濃郁,配搭青豆、薯仔粒意外唔錯。