2017-01-03 656 views
來自星加玻的樂天集團,自從黎左香港開店,第一次試過樂天皇朝之後,我就經常成為此集團旗下餐廳的座上客,喜歡它的穩定質素及親民的價錢,做冬前的一晚,我地未夠7點黎到,已經差不多滿座要等位了,可見其受歡迎程度呢原來午餐同下午茶時段指定食品有半價優惠,可惜我番工的地方附近無呢間餐廳喜歡這個茶壺,復古味濃,令我想起古裝片入面小二係客棧幫客人加的茶壺呢個餐廳另外仲有個特別的地方,就係大部分菜色都有得揀大、中、小的份量,咁就可以因應唔不同的人數或食量去選擇,就好似我地兩個黎食,就唔怕食唔晒,仲可以試多幾款食物當歸燉走地雞湯 ($168)用上大量進補食材而成,有鮮雞、北耆、當歸、玉竹、杞子、黨參、甘草等等,材料多到數唔完,有活血補氣之效,岩晒我呢D手腳冰冷的人,湯放係火爐上一直保持溫度,可以慢慢飲唔怕湯會變凍,小小的一盎已經有咁多雞,湯鮮甜得來有淡淡中藥味,飲完成個人都暖晒滑肉米線 ($56)滑肉打到好似鯪魚球一樣,呢個做法幾特別,滑滑的米線配上紫菜,簡單而美味招牌扣肉包 (每片$20)扣肉已經炆到好淋,配上生菜一同夾係軟熟的包子裡同吃,可減扣肉的油膩感,一人一舊岩岩好,食完都唔會太漏咖啡脆雞 ($8

當歸燉走地雞湯 ($168)
滑肉米線 ($56)

招牌扣肉包 (每片$20)

咖啡脆雞 ($88 - S)
每舊雞都好大件,如果細件D會好一點,雞件外脆內嫩,咖啡醬經烹調之後,甜味多於苦味,令人忍唔住食完一件又一件
金銀蛋浸時蔬 ($82 - S)
用上皮蛋、咸蛋、雞蛋,再用肉碎及高湯烹煮,呢道菜由細食到大,食極都係咁鐘意,個人認為配莧菜係最適合的,雖然我地點左最小的份量,但份量一點都不小喔

年紀愈大,愈不再追求複雜的東西,大時大節,只係希望可以簡簡單單同屋企人開心渡過,食到一餐好味的餐廳就已經好滿足了
2016-12-20