2011-10-27 11 views
都係同另一位食家一樣,一樣嘅團購($176兩位)我都好鍾意食第二度唔同嘅文化食物,鍾意辣,又鍾意咖哩,即買啦.仲即刻約人開局餐牌都係幾唔多囉~ 但係因為人多勢眾,差唔多所狷嘢都比我地試曬~好好好幸福呵1. 精選例湯 Soup of the day (是個豆湯) Color 是黃的, 初初以為是南瓜湯呢. 很有豆湯feel. 不是中式那種, 是西湯那種 feel. 豆味濃香.2. 雜菜沙律 Green salad - 得, 新鮮.3. 小食拼盤 Appetizar set︰ - 尼泊爾蒸餃子 Momo - 皮薄, 味淡, 不同我們做餃子的用料, 好像是素的吧?! - 印式雜菜咖哩角 Veg Samosa/ 春卷 Spring Roll - 脆香. - 香燒春雞 Tandoori Chicken/ 串燒雞件 Chicken Tikka - 不錯, 但不是最好的, 因我嘗試好幾間印店了. 但我可以說, 印度菜的雞件, 間間店都得!

都係同另一位食家一樣,
一樣嘅團購($176兩位)
我都好鍾意食第二度唔同嘅文化食物,
鍾意辣,
又鍾意咖哩,
即買啦.
仲即刻約人開局

餐牌都係幾唔多囉~
但係因為人多勢眾,
差唔多所狷嘢都比我地試曬~

好好好幸福呵

1. 精選例湯 Soup of the day (是個豆湯
Color 是黃的,
初初以為是南瓜湯呢.
很有豆湯feel.
不是中式那種,
是西湯那種 feel.
豆味濃香.

2. 雜菜沙律 Green salad - 得, 新鮮.
3. 小食拼盤 Appetizar set︰
但我可以說, 印度菜的雞件, 間間店都得!
香嫩的雞肉~~~
4.  肉類主菜 Main Course (任選 1 or 2 款)︰
- 特色蕃茄雞 Chicken Makhani - 不錯, 不錯. 但吃印度菜我會偏愛咖哩.
- 特汁香燒雞柳 Chicken Tikka Masala 沒 order

- 菠菜燴雞或羊 Chicken or Lamb Sagwala / 不錯, 但不突出, 不會叫你難忘.
- 勁辣咖哩雞或羊 Chicken or Lamb Vindaloo / 好好吃, 但因不辣, 所以失望.
- 腰果濃汁滑羊 Lamb Shahi Korma / 有點腰果香,讚!
- 印式香料燴羊肉 Rogan Josh / 美味的羊!!!
- 椰汁咖哩魚件 Goan Fish Curry / - 最出色! 那個魚應曾煎炸過, 所以很香~~~
7樣要咗6樣,
樣樣都好好食,
特別係個魚

但係勁辣果樣就一 d 都唔辣,
連怕辣嘅朋友都話前菜個醬汁都仲辣 d 添!
5. 熱盤蔬菜 Vegetables (任選 1 or 2 款)︰
- 芝士菠菜 Palak Paneer - 最特色, 像cream一樣的滑一滑, 加上清幽的波菜味, 我用飯伴吃, 合老人小孩.
- 果仁咖哩雜菜 Navarattan Korma - 其中最好吃的一樣, 還記得有茄子呢

- 蘑菇青豆 Mushroom Mutter - 非常的一般...
- 印度燴黃豆 Yellow Daal - 有地方特色, 要不愛它, 要不對它沒興趣~~
- 瑪莎菈茄子薯仔 Baingan Masala - okok

- 燴薯椰菜花 Aloo Gobi - 沒 order~
- 瑪莎菈黃豆 Chana Masala - 跟印度燴黃豆差不多的 comment~~~
6. 印度黃飯 Pullao Rice/ 印度絲苗白飯 Steam Basmati Rice
- 屬硬一點但勁有咬口的,超讚~
7. 原味/ 牛油/ 蒜蓉烤餅 Garlic/ Butter/ Plain Naan
- 牛油...太油了一點...但給搶光了
- 蒜味...得!
- 原味...乾了一點. (沒圖)
8. 家常甜品 Home-made Dessert

不愛甜品,
但這是印度菜特色甜點,
必吃地道.
不容有失.
依店方說,
這是把牛奶加入醋固化再加 lin 奶,
炸後放入塘水去浸...
好吃是好吃,
但真係好鬼甜.
一客有兩粒,
但我地咁多人都分唔曬一粒

一粒幾大?
細過一個乒乓波!
2011-09-28
$88 (Dinner)
  • 所有