2019-03-29
印度菜一向比人感覺好濃郁重口味, 而且離唔開一個辣字, 不過呢幾年接觸多左唔同餐廳的印度食物, 慢慢覺得好多餐廳都會迎合香港人口味, 將辣味調低又不失風味, Jashan 就係其中之一!早排知道佢地推出左Lunch buffet 只係每位HK$138(另加一服務費), 即刻book位試!成日經過呢邊都唔知樓上有間印度餐廳, 比想像中大和別緻喎!黎到見到有一家大細齊齊黎食buffet, 見到d小朋友都食得津津有味, 而我book左位有卡位坐, 2個人都坐得好闊落。呢幾年食buffet都唔敢一開始就變食肉獸, 都係要食返少少菜同沙津打打底見到前菜部份都幾多選擇喎! 連特式醬汁都好齊, 我就覺得個印度脆餅蘸傳統乳酪最夾!燴鷹嘴豆味道都幾特別, 值得一試。食完少少菜就食主菜喇! 牛油雞咖哩、羊肉咖哩都唔算辣, 好易入口又惹味!!! 芝士燴菠菜味道比較特別, 未必個個鐘意, 但正因為係Buffet 所以可以毫無猶豫咁乜都試下!右下角的 Dal Tadka 係黃豆湯, 好濃郁的豆味, 飲落唔膩好暖胃!呢幾款主菜可以配米飯, 但我就覺得配naan 食就最好, 自從食過一次naan之後驚為天人從此成
Jashan 就係其中之一!
成日經過呢邊都唔知樓上有間印度餐廳, 比想像中大和別緻喎!
而我book左位有卡位坐, 2個人都坐得好闊落。
燴鷹嘴豆味道都幾特別, 值得一試。
食完少少菜就食主菜喇!
呢幾款主菜可以配米飯, 但我就覺得配naan 食就最好, 自從食過一次naan之後驚為天人從此成為我的印度菜至愛。
值得一提的是服務生會主動詢間要唔要食naan, 牛油味和蒜味一直都係心水之選。
食晒仲會再主動問要唔要追加, 好細心!
另外仲有d小食, 今日有炸洋蔥、炸蝦、香草薯餅、烤雞肉, 每樣都要試下!
其中覺得烤雞肉最好食~
其實每樣試d都好快飽~~~但都仲要留肚食返個印度大廚即場炮製的 dosa!
我都係第一次食 dosa, 原來係用扁豆和米混合煎成, 餡料主要是豆蓉和薯仔!
綠色的蘸醬有椰子味道, 幾清新幾特別! 食完一份仲encore多一份, 感覺有d似日式咸crepe。
食到咁上下都可以食d水果或者印度甜品, 令我最有味覺衝撃的就係中間圓形啡色的 Gulab Jamun!
食完返去睇返先知原來係印度好受歡迎的庶民甜品, 爆甜的糖水浸住用麵粉和印度酥油搓成的小圓球, 咬落去淋淋地,
口感真係好得意! 不過怕甜就兩個人share一粒試下就夠喇~~
buffet 包一杯飲品, 我就一定係揀Mango Lassi !!! 甜左少少但好好飲!!!!!!!!!!!!
最後好奇睇睇另外付費的甜品List, 決定再追加一份印度雪糕 Pann ki Kulfi, 口感係Gelato, 入面有好多乾果, 香料味都幾重!
有d似固體狀的masala tea !
估唔到食得唔算多但都已經好飽喇! 雖然唔算超級多野食, 不過樣樣試d都已經好滿足, 尤其係可以試到平時未必會叫黎食的菜式,
而且口味都幾mild幾適合香港人或者比較少接觸印度菜的朋友仔!!