2022-11-13
[太古城]即叫即焗手工麵包意大利餐廳上網無意中睇到這間前米芝蓮餐廳,裝修具有意大利風格,餐廳內傢俱同裝飾比較有線條感,梳化椅由啡色皮革配上深淺色格仔,再配上紅磚牆,特別有歐洲風格🥰。燈光方面都比較有情調。留意到,有好多食客有帶小朋友,可能座位舒適闊落。☁️lunch set $248 (兩道菜)/$288(三道菜)頭盤,主菜,甜品,三揀二 or 全揀我地叫左2個set ☁️手工餐包熱辣辣軟熟麵包,真係好好食🥰。有煙韌嘅感覺,少少𡁻口,絕對唔係法包的硬同香脆的口感,配上橄欖油同醋一齊食。prefect ‼️😍餐包是可以免費再添🆓,但要等的,侍應表示因為麵包係新鮮由手工做同焗,所以需時。☁️大蝦,牛油果沙律,檸檬橄欖油大蝦好新鮮,好彈牙🤩,配上清新檸檬橄欖油,又可以中和左牛油果嘅膩膩感覺,唔錯👍🏻☁️自選雙拼組合薄餅(7吋)🍕我地揀左Norcina+Prosciutto and Formaggi☁️Norcina有自家製豬肉腸,蘑菇,水牛芝士味道方面有驚喜,菇味超香,係超香‼️香氣撲鼻,每一啖,都有濃烈嘅茹香同肉腸味道,Pizza餅底應該都係手工做,有𡁻口,都唔錯。我好鐘意❤️☁️Prosciutto an
頭盤,主菜,甜品,三揀二 or 全揀
我地叫左2個set
☁️手工餐包
☁️大蝦,牛油果沙律,檸檬橄欖油
☁️自選雙拼組合薄餅(7吋)🍕
☁️Norcina
有自家製豬肉腸,蘑菇,水牛芝士
☁️Prosciutto and Formaggi
24個月風乾巴馬火腿,水牛芝士,藍芝士,軟芝士
相比之下,24個月的巴馬火腿,就失色好多,普通pizza 咁。藍芝士味道都濃郁的。但如果藍芝士愛好者,又可能會覺得唔夠。
☁️香煎盲曹魚,菠菜,意大利青瓜,忌廉汁
Barramundi 好食,魚肉嫩滑多汁,魚皮金黃香脆,有外脆內軟的感覺☺️。配上菠菜青瓜忌廉汁,口感再豐富啲,再creamy 同香滑啲。💯
☁️蘋果焦糖燉蛋,肉桂雪榚
有啲失望,因為焦糖部份得好少,我期望係整個燉蛋面層都鋪滿簿簿香脆的焦糖🥲。而且肉桂雪糕有啲太甜,但肉桂味好香的
🅿️泊車資訊
星期六 、日及公眾假期
太古城中心停車埸
即日單次消費HK$200 或以上或2張同日MOViE MOViE Cityplaza戲票票尾
有免費泊車3 小時🆓
☁️食物質素ok,分量好足夠
☁️服務態度好好
☁️可以OpenRice book 位,方便
☁️有泊車優惠
整體
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_太古城
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_大圈子聚 #arfan_foodie_couple
——————
CIAK - All Day Italian (太古城中心) (太古)
太古太古城道18號太古城中心2樓265號舖
CIAK - In The Kitchen (中環)
中環皇后大道中15號置地廣場中庭3樓327-333號舖
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #太古城美食 #hongkong # #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_大圈子聚會
#arfan_foodie_couple
#arfan_foodie_太古城