上環呢間香港仔周記點心開喺大街地鋪 每樣菜式都係即叫即做 仲無加味精 夠哂健康💪🏻👅老細勁細心咁介紹餐牌 「廚師推介」既餐牌每個禮拜都會轉 見到菜式選擇咁多 真係好難取捨🤣---------------------------黑白芝麻蝦多士 $44招牌之一既蝦多士 賣相已經好吸睛🤩金黃色薄薄既多士中間夾住勁厚既蝦膠 食落係啖啖爽口既蝦肉 仲好有蝦既鮮味🤤另外欣賞既係炸得金黃且酥脆既多士 由切割面可以見到塊多士好薄 加上表面既黑白芝麻好香脆 重點係完全唔油.和風脆皮海鮮腸 $44老闆推介既呢款唔知算唔算日式點心呢?😂薄滑通透既腸粉包住比油炸鬼更脆既脆皮 內層最少有兩隻蝦 點少少豉油已經好夠味 的確值得推介👍🏻.蟹籽燒賣皇 $38標榜足三兩既燒賣果然真係好大粒😍豬肉同鮮蝦味既香味都好足 而且燒賣既皮好薄 只係略嫌調味方面有啲淡 可能要運用到檯上既調味料 即係豉油辣椒油果啲🤣.黃金流心包 $32上檯時仲蒸氣騰騰 老闆提醒我地小心裡面流心太熱好貼心💛 但我地等到唔辣手先食既時候 裡面既奶黃已經唔流心 有少少失望🙁.椰汁紅豆冰 $26實在招架唔住呢杯紅豆冰既甜🤦🏾‍♀️唯一敗筆就在於太甜 就咁食紅
---------------------------
黑白芝麻蝦多士 $44
和風脆皮海鮮腸 $44
蟹籽燒賣皇 $38
黃金流心包 $32
椰汁紅豆冰 $26
實在招架唔住呢杯紅豆冰既甜🤦🏾‍♀️唯一敗筆就在於太甜 就咁食紅豆反而無咁甜 仲好有豆沙質感添😛
黑白芝麻蝦多士
和風脆皮海鮮腸