2024-05-25
今日經過麥花臣球場⚽️,Duck嫂🦆突然被一間店舖吸引住,望真啲原來係一間主打食鰻魚嘅店舖 鰻一炭燒鰻魚飯。鰻魚飯雖然係香港很常見,但呢度有3️⃣樣嘢比較特別。第一,呢度可以直接隔著玻璃窗,近距離欣賞到師傅👨🍳即場用炭火🔥燒鰻魚;第二,除咗蒲燒鰻魚外,仲有炭火白燒鰻魚,由於白燒更注重鰻魚嘅品質及師傅烤制手火候控制🔥,所以唔多地方有🥰;第三,店舖選用美洲幼年海鰻鱺,原條冰鮮🧊直送到店,保證肉質嫩滑彈牙😍。店鋪裝潢以木系🪵為主,由牆身、枱櫈以致掛牆扇子🪭及畫🖼,都是滿滿的日式🇯🇵風格。店舖雖不大但座位舒適,環境乾淨企理🥰。炭火白燒鰻魚飯(細) $92白鱔表面燒得皮脆肉香,口感嫩滑,炭香味突出😍,師傅👨🍳果然係有功架。另外個白飯🍚都唔可以睇少,係選用日本AAA頂級珍珠米🍚配上微鹹的特製醬汁,口感軟中帶韌,飯香味鮮🥰。牛舌心拼牛仔骨飯 $118由於我唔太好鰻魚,所以揀咗另一一個冇鰻魚嘅便當,但仍然充滿驚喜😂。牛舌心👅及牛仔骨燒得香口乾身,口感軟腍,肉味突出🥰,牛仔骨連著筋邊部位尤其香口,帶陣陣油脂香😍。除咗鰻魚飯外,佢地嘅炭火串燒🍡同樣出色🥰。炭燒見島和牛肉 $28和牛🐂肉表面燒至焦香,肉
炭火白燒鰻魚飯(細) $92
牛舌心拼牛仔骨飯 $118
除咗鰻魚飯外,佢地嘅炭火串燒🍡同樣出色🥰。
炭燒見島和牛肉 $28
和牛🐂肉表面燒至焦香,肉質腍滑濕潤,有陣陣炭焦味及牛香味🥰。
炭燒魷魚鬚 $20
魷魚🦑口感彈牙,焦香鮮味,有微微香甜醬味😋。
醬燒帆立貝 $18
一串有2️⃣粒,表面微焦,口感濕潤,同樣鮮香味甜,醬香味突出😍。
芝麻雞翼 $28
雞翼炸得乾身,肉質嫩滑多汁,香口又好食😋。
蟹籽沙律 $32
蟹籽滿滿的放在青瓜絲及蟹柳絲上,沙津🥗份量多到好似座山咁😍,味道清新又醒胃😋。
酸梅湯 $18/杯
酸酸甜甜,冰涼可口,消暑又醒胃☺️。
所有飯類均送麵豉湯及漬物,而且冇收加一,係一間價錢親民嘅小店,鰻魚控絕對值得一試。