2019-07-07 1165 views
星期日嘅早上,係玩電話嘅時間見到某報章介紹呢間嘅粉面店,除咗粉麵之外原來仲有賣包、餃子,等等小食。睇到流晒口水,決定出去試一試,一去到已經見到有好多人買緊粉麵或者水餃,而門口就有個姐姐煎緊韭菜餅,望一望頭上餐牌,除咗韭菜餅,仲有蘿蔔糕,煎水餃,黐飯,糯米糍同埋茶果。第一時間叫返個韭菜煎餅,同埋蘿蔔糕,原本想試埋韭菜餃,但姐姐話要下晝四點先有,有少少失望。韭菜煎餅只係$13 ,蘿蔔糕大大件都係$5咋,好抵呀!煎餅攞上手熱辣辣,咬一啖,香濃嘅肉汁同埋新鮮嘅韭菜味道攻入黎,估唔到真係咁好味,見到入邊有啲姐姐喺度包緊水餃煎餃,就知道真係好新鮮呀!平時食韭菜豬肉類嘅食品,可能會有啲酸味或者雪味,但塊韭菜餅真係好香好好味非常新鮮!而蘿蔔糕方面大大件煎得好香口,質地啱啱好唔會太林或太硬,同樣令人印象深刻。食完之後我哋去咗行街,行行吓其實都四點啦已經,我哋決定返去再試韭菜煎餃!去到之後買咗$10/4粒嘅韭菜煎餃,姐姐送多一粒俾我因為認得我就係頭先買韭菜餅嗰位哈哈,同樣地韭菜煎餃都係好香好濃郁好新鮮,完全冇失望呀!下次再食過!

星期日嘅早上,

係玩電話嘅時間見到某報章介紹呢間嘅粉面店,
除咗粉麵之外原來仲有賣包、餃子,等等小食。

睇到流晒口水,
決定出去試一試,
一去到已經見到有好多人買緊粉麵或者水餃,

第一時間叫返個韭菜煎餅,同埋蘿蔔糕,
原本想試埋韭菜餃,但姐姐話要下晝四點先有,
有少少失望。

韭菜煎餅只係$13 ,蘿蔔糕大大件都係$5咋,
好抵呀!煎餅攞上手熱辣辣,咬一啖,
香濃嘅肉汁同埋新鮮嘅韭菜味道攻入黎,
估唔到真係咁好味,
見到入邊有啲姐姐喺度包緊水餃煎餃,
就知道真係好新鮮呀!

平時食韭菜豬肉類嘅食品,
可能會有啲酸味或者雪味,
但塊韭菜餅真係好香好好味非常新鮮!
而蘿蔔糕方面大大件煎得好香口,
質地啱啱好唔會太林或太硬,同樣令人印象深刻。

去到之後買咗$10/4粒嘅韭菜煎餃,
姐姐送多一粒俾我
因為認得我就係頭先買韭菜餅嗰位哈哈,
同樣地韭菜煎餃都係好香好濃郁好新鮮,
完全冇失望呀!下次再食過!