2021-03-20
一直以為深水埗得黃金果頭比較多好野食,今日竟然比我起大街長沙灣道發現咗呢間拉麵舖,都幾好食。餐牌其實好簡單,有7款拉麵,都係豬骨湯底,我同友人分別嗌了一個辛辣拉麵,一個少啲見到嘅蟹肉拉麵。拉麵有得揀軟硬度,配菜有得揀葱或者椰菜,我朋友因為唔食蔥所以可以揀椰菜都幾好。最驚喜既係叉燒竟然有得揀火炙或者厚切。我自己就好鍾意我個辛辣拉麵,湯底好濃豬骨味,配埋辣肉碎食一流。我揀咗厚切叉燒,叉燒非常之好食,雖然係厚切但唔會太肥膩,仲勁大塊,抵食。朋友嘅蟹肉拉麵湯底原來除咗有豬骨味,仲好重蟹味,配埋啲蟹肉都幾好食,咁的配搭其實幾特別。朋友叉燒係火炙,因為燒過,口感都唔錯,但我就覺得厚切叉燒更好食。另外我哋加咗隻溏心蛋,都唔錯,醬油味非常之重,配拉麵食正!原本見到小食有一個薯片雞翼好似幾吸引,但係我哋因為太夜嚟食,已經賣曬,所以轉咗嗌蝦餅,又估唔到幾好食,仲有三塊咁多,同埋因為新鮮炸,好熱好脆。臨走見到原來平時有午市套餐,會跟小食/飲品,下次經過深水埗會再試下。