2021-02-28
係灣仔好隱蔽既位有塊好吸引人注目既neon light 💡原來係wagyumafiahk副線既和牛沾麵店,親民既價錢享受高質和牛🥩 餐廳行工業風設計風,簡約裝修,開放式廚房加12個bar枱位,坐落都好闊絡。同日本小店一樣用自動售票機點餐,落單之後比完錢就會有店員帶位。有時去其他餐廳都怕影相騷擾到食客,但係mashi no mashi 其中一個signature 位就係廚師上菜會擺pose比你影,你唔影仲尷尬🤣氣氛都幾好。黎左3次都係食和牛飯($180),細細碗既飯面鋪上日本宮崎縣尾崎和牛薄片,份量望落好細,但係原來食落有小小膩所以好飽🤭望住廚師好專心咁將每塊和牛用火槍略略炙燒,已經覺得好正😍和牛肉質嫩滑多汁,再撈埋雞蛋更加滑,每一淡都好滿足🧡而和牛餃子🥟($120 6pcs) 個人覺得有小失望😟食唔到和牛既香味,好似同普通餃子無咩分別。朋友就試左個辣既和牛沾麵($165),一向覺得辣拉麵好奇怪既我係朋友不停話好正好好味既情況下,最後試左啖(已經食到一半所以相都無影😭),拉麵好彈牙再放落用牛骨、和牛、壽喜燒醬油熬成既沾汁🤤真 係 好 正!所以我決定下次再去食個沾麵🤭