2008-12-24
22-12-2008想去的雲貴川及景霖都塞爆了人, 兜兜轉轉0黎到白加士街, 唔想又炒蛋多士雲吞麵, 結果入了呢間好似幾出名的越南餐廳. 無乜胃口, 唔食牛河了, 今次要春卷凍檬 ($40), 加杯青檸梳打 (食滿 $25 加 $10).先0黎青檸梳打, 青檸汁 + 梳打水味道可以預計吧, 唔講太多了.再0黎春卷撈檬, 隻碗大得有點嚇人, 但原來下面的有超過一半都係青瓜絲蘿蔔絲漬菜絲 etc, 溫溫吞吞濕濕碎的檬粉就 4-5 啖食得晒, 真係... 4 條春卷切成 8 件, 炸得脆口, 唔算油膩, 餡料有粉絲, 木耳絲, 紅蘿蔔絲及馬蹄粒; 而魚露就 ok, 酸酸鹹鹹帶點魚香 / 腥味; 唔知點解整體感覺好港式...放低 $50 俾一碗港式越南粉 + 自己都識整的青檸梳打, 仲要食唔飽, 無興趣再幫襯了.