2018-08-13 93 views
上次同男朋友唔打唔撞之下黎到荃灣楊屋道街市附近嘅百悦坊食飯 不過上次係食更高樓層嘅都係日本菜臨走嘅時候經過2樓見到大丼屋 講好咗話下次嚟呢度食 今日終於實行裝修是是正正 四四方方 座位多而且寬敞 空間感十足 牆上嘅丼飯圖片 簡直令我餓多幾錢重 未食已經流曬口水餐廳入面仲有個open kitchen, 透明嘅玻璃雪櫃可以見到多款唔同嘅食材及刺身食品 種類繁多食物選擇多樣化 丼飯款式起碼有十幾種仲有壽司 刺身 炸物 小食等……身為海膽控嘅我諗都唔使諗 一定係點原板海膽丼 原價$196 現售半價$98太驚喜了 $98 有咁豐富嘅嘢食 實在太抵套餐包括咗沙律前菜 日式麵豉湯 一碗白飯及原板海膽配紫菜海膽色澤金黃 未食已經知道好新鮮 而且餐廳師傅把海膽微微燒過 令海膽呈現半生半熟嘅情況 口感更好 味道更香配白飯 或紫菜一樣好吃珍珠米粒粒彈牙 煙韌 每粒飯都分明 軟硬度適中紫菜新鮮入口脆卜卜 配上海膽一齊食 外脆內軟 非常好的配搭麵豉湯好足料 有大量昆布 咸道適中帶幾分鮮味油甘魚刺身6片$48帆立貝刺身6片$48甜蝦刺身四隻$48油甘魚刺身有驚喜 以厚切嘅方式所以口感十足 魚油味甘香 肉質彈牙

食物選擇多樣化 丼飯款式起碼有十幾種
仲有壽司 刺身 炸物 小食等……

太驚喜了 $98 有咁豐富嘅嘢食 實在太抵

麵豉湯好足料 有大量昆布 咸道適中帶幾分鮮味

油甘魚刺身6片$48
帆立貝刺身6片$48
甜蝦刺身四隻$48

油甘魚刺身有驚喜 以厚切嘅方式所以口感十足 魚油味甘香 肉質彈牙 完全冇腥味
另外甜蝦刺身同樣先甜 蝦肉滑溜帶甜味 蝦頭嘅膏仲好甘香

帆立貝嫩嫩的 除咗新鮮 唔知可以點形容

明太子雞翼$18/隻
雞翼已經去骨啖啖肉 入面餡料豐富 食到啲魚鮮嘅香味 重點係雞翼皮炸得勁脆 但係食落一啲都唔油膩
唧啲檸檬汁 多一份清新感覺